HomeMediaBoekrecensies/ te recenseren

Heb je interesse om dit boek te recenseren? Mail ons.

Afbeeldingsresultaat voor terugkeer naar liefde boek

Marianne Williamson laat in Terugkeer naar liefde zien dat, als je bereid bent vanuit liefde in plaats vanuit angst naar jezelf en de wereld om je heen te kijken, alles verandert. Je ervaart dat je uiteindelijk liefde bent. Wat je ook overkomt op het gebied van relaties, gezondheid, carrière of op een ander gebied: de liefde is een enorme kracht, het is dé remedie, hét antwoord. We kunnen allemaal wonderen verrichten wanneer we liefde toelaten en tot uitdrukking brengen in alles wat we doen. Wanneer we vanuit liefde leven, scheppen we als vanzelf een wereld vol vrede en liefde om ons heen.

'Onze grootste angst is niet dat we niet genoeg zijn. Onze grootste angst is dat we over een grenzeloze macht beschikken.'

Het lezen van deze zinnen maakte ontzettend veel bij me los. Wat Marianne Williamson ons wil vertellen is dat angst ons ervan weerhoudt om te schitteren. Wanneer we de liefde omarmen zullen we dichter bij ons ware zelf komen. Ik ben nog nooit zo geraakt geweest door een boek. - Oprah Winfrey

Uitgeverij: AnkhHermes ISBN: 9789020214635

Te recenseren!

Lees meer...

Afbeeldingsresultaat voor speelruimte boek

Er bestaat een onoplosbare spanning tussen twee polen: ouders willen het geod doen, onwerkelijk goed, maar toch schieten ze onherroepelijk tekort. In een maatschappij waarin het maakbaarheidsideaal hoogtij viert, lijkt het alsof ouders daadwerkelijk optimaal kunnen en moeten opvoeden. Die druk neemt nog toe door talloze opvoedadviezen, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Lyanne Wolbert benadert die spanning tussen ideaal en praktijk anders. Speelruimte gaat juist over de existentiële onzekerheid van ouders, over onvermijdelijk risico en over kwetsbaarheid. De speelruimte tussen wat je als ouder doet en hoe je kind reageert, biedt ruimte voor vertrouwen in de ouder.

Wolbert schrijft ontwapenend eerlijk over haar eigen 'prestaties' als opvoeder en raadpleegt naast pedagogen ook oude filosofen als Aristoteles en moderne als Martha Nussbaum. 

Uitgeverij: Ten Have ISBN: 9789025906269

Te recenseren!

Lees meer...

Afbeeldingsresultaat voor mijn laatste zomer

Anne Bert is 57 als ze te horen krijgt dat ze ALS heeft. De verwoestende ziekte versteent haar in haar eigen lichaam en dwingt haar om na te denken over hoe ze haar laatste maanden vorm wil geven. Ze wil de tijd die haar rest ten volle leven, maar ze wil ook zelf over het einde beslissen. En dat kan niet in haar thuisland Frankrijk, waar euthanasie illegaal is. Dus besluit ze ver van huis, in België, afscheid te nemen.

Het verslag van haar laatste maanden is niet alleen een aangrijpend boek over ziekte en dood, maar bovenal een indrukwekkende ode aan de schoonheid van het leven. Mijn allerlaatste zomer haalde postuum de bestsellerlijsten in Frankrijk en wist het hart van vele tienduizenden lezers te raken.

Uitgeverij: Lannoo, ISBN: 9789401453738

Te recenseren!

Lees meer...

Afbeeldingsresultaat voor handboek eetstoornissen derde druk

Sinds het verschijnen van de tweede druk van het Handboek eetstoornissen (2008), zijn er veel nieuwe ontwikkelingen. Met de komst van de DSM-5 zijn de voedingsstoornissen bij het hoofdstuk eetstoornissen gevoegd; zowel de kenmerken van anorexia, boulimia nervosa en de eetbuistoornis worden erin beschreven. Er wordt ook aandacht besteed aan de voedingsproblemen pica, ruminatiestoornis en de vermijdend/restrictieve voedselinnamestoornis.

Eind 2017 werd de Multidisciplinaire Richtlijn Eetstoornissen uit 2006 opgevolgd door de Zorgstandaard Eetstoornissen. Daarin wordt beschreven wat de experts en ervaringsdeskundigen van Nederland op grond van de wetenschappelijke literatuur adviseren ten aanzien van diagnostiek en behandeling. Relatief nieuw zijn de websites voor zowel preventie, vroegtijdige onderkenning als behandeling van eetstoornissen en de inzet van ervaringsdeskundigen in de behandeling en bij de nazorg van terugvalpreventie.

Ondanks deze ontwikkelingen lijkt het aantal patiënten met een eetstoornis niet af te nemen. Er is een trend zichtbaar dat eetstoornissen op jongere leeftijd ontstaan en daarnaast is er meer aandacht voor chronische eetstoornissen, eetstoornissen die zich op latere leeftijd ontwikkelen en voor eetstoornissen bij jongens en mannen.

In deze nieuwe, derde druk komen de volgende thema's aan bod: kenmerken, achtergronden, preventie en vroegtijdige signalering, behandeling, herstel en terugvalpreventie, bejegening en ethische vraagstukken. Dit handboek biedt een zeer overzichtelijk en actueel beeld van de meest recente kennis en praktijkervaring beschreven door deskundige auteurs uit zowel Nederland als België.

Het boek is bruikbaar voor diverse hulpverleners en geïnteresseerden: professionele behandelaars, artsen, psychologen, psychotherapeuten en psychiaters, verpleegkundigen en sociotherapeuten, begeleiders van zelfhulpgroepen en nazorgzelfhulpgroepen, maar ook ouders en naasten.

Uitgeverij: de Tijdstroom , ISBN: 9789058982506

Te recenseren!

Lees meer...

Afbeeldingsresultaat voor levenskracht & levensvragen

Ik was midden-veertig toen ik aan dit boek begon en liep rond met de vragen die in deze levensfase opkomen. Waar gaat het eigenlijk om in het leven? Wat geeft mijn leven betekenis? Met die vragen ging ik langs bij mensen met meer levenservaring dan ik.

De gesprekken met hen vormen de kerk van dit boek. Toen ze achter de rug waren, waren mijn 'midlife-vragen' niet verdwenen. Niet zo vreemd natuurlijk, want op vragen naar de betekenis van het leven is geen klip-en-klaar antwoord. Toch zetten de gesprekken me resoluut op een spoor. Een spoor voor het leven.

Prinses Irene: Voor mij is kiezen voor de Aarde en kiezen voor een leven in verbinding, een innerlijk besluit. Die keuze is onafhankelijk van wat er in de wereld gebeurt.

Herman Wijffels: Je zou kunnen zeggen dat de leeuweriken me het antwoord kwamen geven op de vraag waar ik mee rondliep - namelijk: wat doe ik hier?

Uitgeverij: AnkhHermes , ISBN: 9789020214703

Te recenseren!

Lees meer...

Afbeeldingsresultaat voor de dagen die resten

'Tot wanneer blijf jij?
'Tot ze niet meer onder ons is,' antwoord ik.

Als Peter verneemt dat zijn goede vriendin Analú, een bekend voorvechster van vrouwenrechten in Ecuador, met spoed in het ziekenhuis is opgenomen, aarzelt hij geen moment en boekt een enkele reis. Na drie jaar van borstkanker is Analú de laatste levensfase ingegaan. In haar laatste weken op aarde is Peter haar begeleider. Hij zit naast haar bed, verzorgt haar en praat met haar.

De dagen die resten is een dagboek dat leest als een roman. Het is een aangrijpend en intiem verhaal over overgave en strijd, over het verlangen om 'goed' te willen sterven en ovr de kracht van vriendschap.

Tevens geeft het boek een boeiend inkijkje in het reilen en zeilen van een ziekenhuis in een Zuid-Amerikaans land.

Uitgeverij: Peter Strobosch , ISBN: 9789082773811

Te recenseren!

Lees meer...

Afbeeldingsresultaat voor puur lichter boek

Slanker door goed te eten. Niet alleen de beste manier, het is de enige manier.

Wil je vermageren en lukt het maar niet, dan is dit boek zeker iets voor jou. Na de korte en duidelijk onderbouwde inleiding door William Cortvriendt kun je de theorie meteen omzetten in de praktijk met heerlijke recepten van Pascale Naessens. Recepten voor iedere dag: voor ontbijt, lunch en diner. Lekker eten en toch vermageren. Met deze recepten zal het lukken. Het algemene geloof is dat je minder calorieën moet eten en meer moet bewegen om te vermageren, maar velen weten uit eigen ervaring dat deze theorie niet klopt. De oorzaak van overgewicht is meestal niet dat we te veel, maar wel dat we de verkeerde voeding eten. 

De remedie is daarom eenvoudig: verander datgene wat je eet! Je zult er versteld van staan hoe eenvoudig deze recepten te bereiden zijn, hoe heerlijk het eten is, en vooral, hoe snel je vanaf nu je overtollige gewicht blijvend zult kwijtraken. De voeding die ons gewicht weer normaal laat worden, gaat uit van onbewerkte ingrediënten die vers zijn, betrekkelijk arm aan koolhydraten, en waarin alle natuurlijke vetten en smaakstoffen onverminderd aanwezig zijn.

Uitgeverij: Lannoo , ISBN: 9789401453349

Te recenseren!

Lees meer...

Afbeeldingsresultaat voor #not so perfect

Waarom leggen we de lat zo hoog en vinden we het zo moelijk om te falen? En raken we in paniek als ons leven tegenzit? Met haar persoonlijke verhaal moedigt Eline jou aan om te durven falen en ervan verzekerd te zijn dat je geliefd bent door God. 

Waarom streven we naar een perfect en gelukkig leven? Want het leven is niet maakbaar. En we redden het niet altijd. Want dat dat leven soms moeilijk wordt en tegenzit, daar kunnen we wel van uitgaan.

Uitgeverij: Kok, ISBN: 9789043529358

Te recenseren!

Lees meer...

9789045034492-waarom-feminisme-goed-is-voor-mannen-l-LQ-f

'Ik ben feminist en geloof dat feminisme goed is voor mannen.' Aan het woord is Jens van Tricht, wegbereider van mannenemancipatie in Nederland. In de afgelopen honderd jaar hebben vrouwen toegang geëist tot domeinen die voorheen aan mannen waren voorbehouden, maar op het gebied van de mannenemancipatie bleef het opvallend stil.

Toch worden ook mannen door genderongelijkheid in hun vrijheid beperkt. Want 'echte mannen' moeten nog altijd stoer zijn, zelfverzekerd, sterk en onafhankelijk. Ze moeten hard werken, mogen niet huilen en geen kwetsbaarheid tonen. Het belemmert veel mannen om ten volle zichzelf te zijn, en dat heeft ook op maatschappelijk niveau destructieve gevolgen.

Waarom feminisme goed is voor mannen biedt een nieuw, hoopvol perspectief op mannen en mannelijkheid. Het laat zien hoe mannen kunnen bijdragen aan een betere wereld en wat ze daarbij zelf te winnen hebben. Van Tricht bepleit in dit prikkelende boek de vrijheid voor ieder mens om los te reken uit de beperkende verwachtingen en al zijn of haar talenten te benutten.

Uitgeverij: Atlas Contact, ISBN: 9789045034492

Te recenseren!

Lees meer...

9200000085089702

Maggy worstelt. Soms met het leven maar vooral met zichzelf. Naast haar leven als jonge vrouw in hartje Londen - met bijbehorend sprankelend leven - stuitert ze van paniekaanval naar zelfbeschadiging en van depressie naar overmatig drinken. 

Maar, tegenwoordig heeft ze een gereedschapskist vol handvatten die haar helpen staande te blijven als haar hoofd op hol slaat. Zo weet ze waar ze het beste kan huilen in het openbaar (in een bikramyogales, bij een zelfscankassa of achter in een Uber), waar ze blij van kan worden (een te gekke band ontdekken op Spotify, honden knuffelen en een opgemaakt bed) en waar ze het gevoel van krijgt dat ze leeft (haar nagels in een neonkleur lakken, zoute drop eten en de handstand doen).

Onthoud dit als je verdrietig bent is een briljant boek en een mentale oppepper voor iedereen die weleens flipt in een lift, buitenproportioneel zenuwachtig is voor een afspraak of gewoon een ijzersterk boek wil lezen. Rauw, eerlijk, bijzonder grappig en confronterend herkenbaar.

Uitgeverij: Spectrum, ISBN: 978000359592

Te recenseren!

Lees meer...

VNVA in het kort

  • De VNVA behartigt de belangen van de vrouwelijke artsen. De vereniging acht het van groot belang dat alle vrouwelijke artsen hun talenten optimaal kunnen benutten en daardoor een hun passende positie in de gezondheidszorg kunnen innemen. Tevens zet de vereniging zich in voor het inweven van seksespecifieke geneeskunde in opleiding en praktijk. Daarbij stimuleert de VNVA de gewenste maatschappelijke veranderingen…

Volg ons

VNVA op sociale media