HomeNieuwsLilianne Ploumen wint Machiavelliprijs voor 'abortusfonds'

Lilianne Ploumen wint Machiavelliprijs voor 'abortusfonds'

Lilianne Ploumen 2015 1Bron: AD.nl

Lilianne Ploumen heeft de Machiavelliprijs gewonnen. De voormalig minister van Ontwikkelingssamenwerking ontvangt de prijs volgens de jury voor SheDecides, het door haar opgerichte internationale fonds om financiële tekorten van abortusorganisaties in ontwikkelingslanden te dichten.

 'Deze beweging heeft in recordtempo bijna 400 miljoen euro bijeengebracht voor het recht van vrouwen en meisjes over de hele wereld om zelf te kunnen beslissen of ze kinderen willen, wanneer en met wie. Binnen nog geen zes weken ontstond er een wereldwijde beweging van landen, fondsen en particulieren ten faveure van het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen en meisjes’, aldus het juryrapport.

Ploumen startte het initiatief in januari 2017. De Amerikaanse president Donald Trump schrapte toen de financiële steun aan organisaties die in arme landen helpen bij gezinsplanning, maar ook de mogelijkheid van een veilige abortus aanbieden.

'Nog nooit is de internationale bijval voor een Nederlands initiatief zo snel zo groot geweest. Initiatiefneemster Lilianne Ploumen, oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking, is met haar zelfbewuste vastbeslotenheid zelf ook een wonder van communicatie. Zij hield de ogen op de bal om te voorkomen dat vrouwen en meisjes in ontwikkelingslanden op achterstand zouden worden gezet’, aldus de jury.

 

Lees het volledige artikel op www.ad.nl

VNVA in het kort

  • De VNVA behartigt de belangen van de vrouwelijke artsen. De vereniging acht het van groot belang dat alle vrouwelijke artsen hun talenten optimaal kunnen benutten en daardoor een hun passende positie in de gezondheidszorg kunnen innemen. Tevens zet de vereniging zich in voor het inweven van seksespecifieke geneeskunde in opleiding en praktijk. Daarbij stimuleert de VNVA de gewenste maatschappelijke veranderingen…

Volg ons

VNVA op sociale media