HomeTrainingenVNVA symposia/congressen

Symposia/congressen (18)

Subcategorieën

Lustrumcongres - VNVA 85 jaar

 

Datum: 6 oktober 2018

Titel: SolidariteitsLAB – 85 jaar Samen aan het Werk

Locatie: LAB111 in Amsterdam (Arie Biemondstraat 111, 1054 PD Amsterdam)

 

JUISTE LOGO

  

 

Wie nodig jij uit voor het VNVA Lustrumcongres? 
Wees welkom om 85 jaar VNVA mee te vieren, noteer 6 oktober 2018 in je agenda.

  

Het Lustrumcongres van de VNVA gaat over Solidariteit over onze landsgrens en binnen onze samenleving, en is toegankelijk voor VNVA leden, studenten, niet-VNVA leden en mannen.

 

SolidariteitsLAB met o.a.

Marith Volp 1

 • Dagvoorzitter: Marith Volp (foto links)
 • - Plenaire lezingen: Simone Filippini, Carina Hilders
    en Anja Machielse
 • - Workshops: Presenteren, Financiën, 
    Personal Branding, Yoga
 • - Presentatie door winnares
    VNVA ESSAY prijs 2018
 • - Uitreiking Els Borst-Oeuvreprijs
 • - Filmvertoning ‘Vessel’
 • - Veiling voor het goede doel, bied mee op onze veilingpagina!
 • - Borrel met muzikale omlijsting

 

Lezingen

image-2018-06-25 1 1 Solidariteit begint bij jezelf
door Simone Filippini, Executive Director bij het Netherlands Institute for Multiparty Democracy (NIMD)
Carina Hilders 1 Samen naar een solidaire gezondheidszorg
door Carina Hilders, Managing Director van het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft
12a. HA Anja.Machielse.x- Solidariteit tussen ouderen en jongeren: wat kan er beter?
door Anja Machielse, bijzonder hoogleraar 'Empowerment van kwetsbare ouderen' aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht

 

Workshops

Tijdens het Lustrumcongres heb je de mogelijkheid om 2 workshops te volgen. Bij jouw aanmelding dien je jouw keuze voor de workshops aan te geven. Klik op onderstaande linkjes voor meer informatie over de verschillende workshops.

Elma van Vulpen Workshop Eerste hulp bij financiële planning
door Elma van Vulpen
Luyt DSC 0580 def gebruiken 1 Workshop Match your Message
door Anke van Luyt
Koomans DSC 0027 kopie 2 lage resolutie Workshop Speechen als Michelle Obama
door Henriëtte Koomans
Sharmayne van Orsouw Workshop Yoga
door Sharmayne van Orsouw

 

Muzikale omlijsting

Tijdens het VNVA Lustrumcongres zullen de lunch en de borrel muzikaal omlijst worden door een tweetal muziekgezelschappen. 

image-2018-06-25 2 1 Segheria Kwartet
Muzikale omlijsting tijdens de lunch
17.The Jazz Pedestrians 1 The Jazz Pedestrians
Muzikale omlijsting tijdens de borrel

  

Kosten voor deelname aan het Lustrumcongres:

Type deelnemer   Kosten voor deelname
VNVA-leden zaterdagochtend en -middag € 85,00
Introducé, gelijktijdig aangemeld met VNVA-lid zaterdagochtend en -middag € 85,00
Geïnteresseerden zaterdagochtend en -middag € 100,00
Studententarief VNVA-leden zaterdagochtend en -middag € 35,00
Studententarief niet-leden zaterdagochtend en -middag € 45,00
Ereleden en 85+ zaterdagochtend en -middag gratis

 

Inschrijven

Klik op onderstaande button om je in te schrijven voor het VNVA Lustrumcongres. 

 

inschrijven

 

 

 

 

Na inschrijving ontvang je binnen 14 dagen een factuur voor deelname aan het Lustrumcongres. Na betaling is uw deelname definitief.  

  

Locatie

LAB111 in Amsterdam 

Adres: Arie Biemondstraat 111, 1054 PD Amsterdam

LAB111 entree   LAB111 bar 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Sponsor VNVA Lustrumcongres

VvAA-logo zonder pay off

 

 

 

 

De VvAA is sponsor van het VNVA Lustrumcongres.

 

  

 


 

Toon items...

VNVA Symposium: ‘Recht op gezondheid vraagt meer dan aandacht’

 

 Op zaterdag 24 maart jl. vond bij locatie 78 in Bunnik het VNVA het Symposium '‘Recht op gezondheid vraagt meer dan aandacht’' plaats. 

 

Opening door Lydia Ketting-Stroet
Na een heerlijke lunch en een hartelijk welkomstwoord van Lydia werd het symposium geopend. Uit verschillende windstreken waren VNVA leden, bekenden en nieuwe gezichten van jonge tot gepensioneerde artsen gekomen, hetgeen zorgde voor een divers publiek.

 

Essayprijs 2018 uitgereikt aan Mala Misra-Isri
Het juryrapport
Uit een reeks van inzendingen hadden de drie juryleden drie essays geselecteerd. Het juryrapport werd voorgedragen door Sanne Gijzel. Hierbij werden de vlot geschreven indrukwekkende ervaringen van kinder- en jeugdpsychiater Marie-José van Hoof gecomplimenteerd. De knuffel na de knieprothese van orthopedisch chirurg Suzanne Witjes toonde grote betrokkenheid en passie voor het vak.

 

Hoera, een meisje!
Het essay “Hoera, een meisje!” viel in de prijzen vanwege de actuele problematiek in de Indiase samenleving, namelijk sekse-selectieve abortus. Verschillende maatschappelijke, culturele, wettelijke en ethische facetten worden aangehaald waarbij het essay gestructureerd is opgebouwd. Tijdens het 85-jarig VNVA lustrumcongres op 6 oktober zal zij een voordracht houden over dit onderwerp. Zie ook: http://www.vnva.nl/trainingen/vnva-symposia-congressen/vnva-lustrumcongres

 

Pitch en Interactie met Geneeskeuze
Heleen Esser gaf als trainer en coach een inspirerende sessie over ons werk als arts. In de praktijk werk je met je hoofd en handen, maar nog belangrijker is om het vak uit te oefenen gecombineerd met je hart. Met een paar interactieve oefeningen werd de zelfkennis, waarden en doelen helderder voor diverse deelnemers. Geneeskeuze bestaat uit een enthousiast, ervaren duo waarbij je als jonge arts (in spé) met een training op weg wordt geholpen. Middels deze introductie en samenwerkingsverband met de VNVA hopen wij het publiek te vinden om handvaten te bieden in belangrijke carrièrekeuzes. http://www.geneeskeuze.nl/specialisatie-geneeskunde/

 

Zorgcafé van Dokters van de Wereld
Als zorgcoördinator van het zorgcafé leerde Petra Wisse ons meer over het zorgrecht in Nederland. Met welke regels komen migranten en asielzoekers in aanraking? En met name waar loopt men tegenaan? Pakkend waren de verhalen van twee hulpverleners van het zorgcafé waarbij duidelijk werd dat het niet voor ieder mens vanzelfsprekend of begrijpelijk is of een kuur 1 of 7 dagen duurt. Bij deze speciale doelgroep is het essentieel om te checken of de anamnese klopt, uitleg te geven bij een nieuw voorschrift en alert te zijn op analfabetisme.

 

Key note speaker Nathanja van Moppes
Culturele dilemma´s in de spreekkamer: een andere betekenis van ‘het normale’
Huisarts Nathanja van Moppes nam ons mee naar haar spreekkamer waarbij een bewustwording ontstond voor specifieke persoonlijke kenmerken. Zij maakte helder dat iedereen een individuele perceptie en een eigen culturele, maatschappelijke achtergrond heeft wat vorm heeft gegeven aan wat voor die persoon (patiënt) ‘normaal’ is. En dat dit voor een (huis)arts iets totaal anders kan betekenen, maar andersom ook!

 

Communicatie met migranten
Waar let je op bij het inzetten van een tolk? Is deze bevriend of familie met de patiënt? Klopt de anamnese wel? En weet je altijd zeker dat jouw boodschap is overgekomen? Want wat willen migranten eigenlijk van hun arts? Leerzaam was het om te zien dat het publiek zelf met praktijkvoorbeelden en –perikelen kwam. Nathanja gaf aan dat migranten graag zich serieus genomen willen voelen, eigenlijk net als elke Nederlander. Eveneens een blijk van interesse voor hun culturele achtergrond kan wonderen doen, ook al is het maar kort. Lichamelijk onderzoek en geen herhalende werkdiagnose ‘stress’, duidelijke adviezen en uitleg waarvoor natuurlijk ook tijd nodig is, lijken essentiële onderdelen in een consult om in gesprek te blijven.

 

Ethische kwesties: welke coping strategie voor het slechte nieuws bij migranten?
Daarnaast kwamen ook ethische zaken aan bod, zoals een ander verwachtingspatroon bij migranten als het gaat om het slecht nieuws gesprek en de zin van behandelen. Als arts heb je een beroepsgeheim en tegenover de patiënt de plicht om deze goed te informeren over zijn/ haar situatie. Hoe kunnen we anticiperen op het communiceren van ‘slecht nieuws’ aan een patiënt? Onze maatschappij is voor migranten te direct. Moet een patiënt alles weten als je ook als dokter de plicht hebt van het ‘primum non nocere’? Daarnaast is het voor hen ongebruikelijk om op een bepaald punt te stoppen met behandeling, oftewel te richten op een comfort beleid. Deze sessie gaf een duidelijke bewustwording van het feit dat een langer leven hoger in het vaandel staat dan de kwaliteit in verschillende bevolkingsgroepen. Het grootste respect aan een terminale patiënt kan onder andere bestaan uit de verzorging door familieleden. Allemaal items om te checken bij niet-Nederlanders.

 

Knelpunten en hulpmiddelen in taal
Verschillende strategieën kunnen worden toegepast om de communicatie met niet Nederlands sprekende patiënten te verbeteren. Bijvoorbeeld een tolk, een digitale pre-consult health communicator die je op weg helpt bij de intake van anderstaligen. Anderzijds bestaan er ook andere online mogelijkheden, zoals zanzu.nl waarbij het lichaam in woord en beeld worden gebracht. Daarnaast werd de optie van een scanmarker air geïntroduceerd, een investering die de moeite waard kan zijn. Losstaand van alle tools is het van belang om het volgende te checken bij jouw patiënt. Heeft hij jou begrepen? Check dit. Wat heeft hij ervan begrepen? Laat het hem navertellen. En wat gaat hij thuis vertellen? Neem rust, ruimte en je tijd hierbij, want alleen daarbij komt de kwaliteit van zorg ten goede en betaalt dit zich uit tijdens het volgende consult.

 

Geschreven door Wybrich Cnossen

 

 

Presentaties

Dokters van de Wereld, door Petra Wisse

Culturele dilemma's in de spreekkamer, door Nathanja van Moppes

 

Fotoverslag

 {gallery}VNVA_Symposium_24012018{/gallery}

 

Toon items...

17.The Jazz PedestriansThe Jazz Pedestrians bestaan uit Doortje Peters (tapdans), Djuna Kramer (zang), Jarmo Leeuwerink (gitaar) en Rik Danko (gitaar). Met hun swingende repertoire en hedendaagse interpretatie van hele bekende en maar ook juist vergeten jazz, blues, soul en funk-nummers weten ze van elk evenement een klein feestje te maken. Voor het VNVA-lustrum zullen de Jazz Pedestrians een pakkend repertoire spelen en zal Doortje ons met de nodige passen versteld doen staan.

 

Klik hier op terug te gaan naar de pagina van het VNVA Lustrumcongres.

Lees meer...

Segheria Kwartet Het Utrechtse Segheria Kwartet is opgericht in het voorjaar van 2015 door leden van verschillende Utrechtse studentenmuziekgezelschappen. Het bestaat uit vier gepassioneerde musici, die naast de dagelijkse bezigheden aan de universiteit, in de zorg en bij de overheid, graag met elkaar kamermuziek ten gehore brengen.

Naast de vier vaste leden, Willemijn van der Zwaard – viool, Wouter Verberne – viool, Christel Selhorst – altviool, Fransien Woltjer – cello, heeft het kwartet voor het VNVA lustrumcongres (een kwintet) een fantastische aanvulling gevonden in celliste Maaike Kapteijn.

Tijdens de lunch wordt een proeverij van diverse kamermuziek ten gehore gebracht.

 

Klik hier op terug te gaan naar de pagina van het VNVA Lustrumcongres.

Lees meer...

Simone FilippiniSolidariteit begint bij jezelf

Simone Filippini, Executive Director bij het Netherlands Institute for Multiparty Democracy (NIMD)

Simone houdt voor het lustrum van de VNVA een lezing over solidariteit met vrouwen op internationaal niveau. 

Lees meer...

12a. HA Anja.Machielse.x-Solidariteit tussen ouderen en jongeren: wat kan er beter?

Prof. dr. Anja Machielse, bijzonder hoogleraar 'Empowerment van kwetsbare ouderen' aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht

Anja Machielse ziet een kentering in de samenleving waarbij er meer aandacht is voor sociale aspecten van het ouder worden. Het verlies van regie, van sociale contacten en het vinden van vertrouwde personen voor mensen die ouder worden en eenzaam raken is momenteel een grote uitdaging.

Lees meer...

Carina HildersSamen naar een solidaire gezondheidszorg

Prof. Dr C.G.J.M. (Carina) Hilders, Managing Director van het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft

Vanuit haar functie als hoogleraar Medisch Leiderschap, maar ook als gynaecoloog en directievoorzitter van het Reinier de Graaf ziekenhuis, een visie op een solidaire gezondheidszorg, met de zorg professional in de lead.

Lees meer...

Yoga 1De workshop wordt geleid door Sharmayne van Orsouw

Op het VNVA Lustrumcongres zal Sharmayne in 2 rondes telkens 1 workshop geven. In deze workshops laat zij de deelnemers kennis maken met slow flow yoga, meditatie en een klein beetje yin yoga. Hierbij zal zij zich met de deelnemers richten op het langzaam bewegen van het lichaam en op de ademhaling concentreren om zo het lichaam los te maken. Tijdens de meditatie en yin yoga in de workshop zal zij zich meer richten op het naar binnen keren door middel van meditatietechnieken en zullen er enkele yogahoudingen langer worden aangehouden. De workshops zijn geschikt voor alle niveaus, indien er sprake is van een blessure laat dit dan voor de workshop weten.

Lees meer...

Speechen als Michelle Obama 1De workshop wordt geleid door Henriëtte Koomans

Vrouwen zijn uitstekend in staat om in het private domein mensen individueel of in kleine groepen toe te spreken. Het inspireren en motiveren van grote groepen vraagt andere vaardigheden en technieken. Aan de hand van filmfragmenten van sprekers als Michelle Obama en Macron verheldert Henriëtte de patronen en technieken die ten grondslag liggen aan een inspirerende speech.

Lees meer...

Workshop Match your Message‘Hoe ziet u zichzelf, hoe ziet de ander u en hoe wenst u gezien te worden’

De workshop wordt geleid door Anke van Luyt

Weet u welke indruk u maakt op uw patiënten, cliënten en collega’s?

En weet u waarop ze deze indruk baseren?

Lees meer...

money-2696238 960 720Leuker kunnen we het niet maken, wel duidelijker!

De workshop wordt geleid door Elma van Vulpen (VvAA)

Tijdens een interactieve workshop nemen wij u mee door de ontwikkelingen op het gebied van financiële planning, zoals op het gebied van pensioen. Wat zijn de gevolgen voor u, welke bedreigingen zijn er en hoe houdt u grip op uw financiële toekomst.

Lees meer...

Programma op hoofdlijnen

De geschiedenis van vrouwelijke artsen gaat in feite terug tot 1871. Aletta Jacobs was de eerste vrouw die een academische studie afrondde. In 1878 slaagt zij voor het artsexamen. Vijftig jaar later, in 1928, wordt Cornelia de Lange benoemd tot de eerste vrouwelijke hoogleraar (in de kindergeneeskunde). Dat was de aanleiding voor de oprichting van de Vrouwelijke Artsen Reünie In Amsterdam (VARIA) in 1933 die later is overgegaan in de landelijke Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen (VNVA). Leden zijn afkomstig uit alle medische disciplines en specialismen. Wij zijn ons als vrouwelijke arts zeer wel bewust van het grote belang van de voortrekkersrol van Aletta Jacobs.

Lees meer...

VNVA in het kort

 • De VNVA behartigt de belangen van de vrouwelijke artsen. De vereniging acht het van groot belang dat alle vrouwelijke artsen hun talenten optimaal kunnen benutten en daardoor een hun passende positie in de gezondheidszorg kunnen innemen. Tevens zet de vereniging zich in voor het inweven van seksespecifieke geneeskunde in opleiding en praktijk. Daarbij stimuleert de VNVA de gewenste maatschappelijke veranderingen…

Volg ons

VNVA op sociale media