Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

TIP Aletta Jacobs: Het hoogste streven. Film over Aletta Jacobs inclusief inleiding.

donderdag 1 juni 2023 16:30 - donderdag 1 juni 2023 17:39
het hoogste streven

Nouchka van Brakel schetst fictief portret van Aletta Jacobs, de eerste vrouwelijke arts van Nedeland, boegbeeld van de eerste feministische golf.
Van Brakel: “Een historie met enkel droge feiten vind ik altijd heel saai. Een levendige eigentijdse her-story leek mij boeiender."

In de eerste week van juni vertoont Eye de VR-ervaring Walzer, van Frieda Gustavs en Leo Erken – reis door een landschap van duizenden vrouwenfoto’s uit de eerste feministische golf (1850-1940).

Een van de beroemdste feministes uit die tijd is de Nederlandse arts, politica en voorvechtster van seksuele voorlichting en emancipatie, Aletta Jacobs (1854-1929).

Jacobs was de eerste vrouw in Nederland die toegang kreeg tot de studie medicijnen; als arts met een eigen praktijk pleitte ze voor het gebruik van het pessarium door sekswerkers en arbeidersvrouwen, om hen de talloze zwangerschappen te besparen. En de ‘Wet Jacobs’ uit 1919 maakte de weg vrij voor het algemeen kiesrecht.

De vrouw achter de foto

Over deze formidabele vrouw maakte Van Brakel een fictieve historische vertelling, waarin ze zelf optreedt als interviewster om met Jacobs en tijdgenoten te spreken. Ze was al lange tijd geïntrigeerd door de figuur van Jacobs, telg uit een vrijzinnig joods artsengezin op het platteland van Groningen.

Wie was de vrouw achter de strenge zwart-witportretfoto? Wat waren haar twijfels, hoe dacht ze over het huwelijk, haar echtgenoot en de vele beledigingen die ze moest slikken, als gestudeerde, geëngageerde vrouw in een mannenwereld?

Nouchka van Brakel is dinsdag 30 mei in Eye om deel te nemen aan een groepsgesprek met de makers van de VR en voor een Q&A na afloop van haar film. Van Brakel zal vertellen over haar omgang met het archiefmateriaal voor haar experimenteel filmisch essay over Jacobs.

Klik hier voor meer informatie.

Haal hier je kaartje
Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten
X Zoek