Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

VNVA Najaarsledenvergadering en VNVA Els Borst Oeuvreprijs Symposium

zaterdag 1 oktober 2022 09:30 - zaterdag 1 oktober 2022 17:00

VNVA Els Borst Oeuvreprijs Symposium

Marlies Bongers

Marlies Bongers prijswinnares VNVA Els Borst Oeuvreprijs!

De Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen (VNVA) heeft prof. dr. Marlies Bongers de VNVA Els Borst Oeuvreprijs toegekend. Deze wordt op zaterdag 1 oktober 2022 uitgereikt tijdens het VNVA Els Borst Oeuvreprijs Symposium.

Praten over menstruatie is anno 2021 nog steeds een taboe! Dat terwijl de helft van de wereldbevolking, meisjes en vrouwen daar hun halve leven mee te maken hebben.

Gynaecologe prof. dr. Marlies Bongers heeft er haar levenswerk van gemaakt om het thema menstrueel bloedverlies bespreekbaar te maken en om menstruatiestoornissen te onderzoeken en te behandelen. Zij is sinds 2015 hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht en binnen het MUMC, naast haar drukke baan in de maatschap gynaecologie van het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven. Naast de menstruatieproblematiek, houdt zij zich bezig met alle goedaardige baarmoeder afwijkingen. Zij begeleidt veel promovendi op het terrein van benigne uteriene pathologie, waarmee het thema ook wortel schiet in de volgende generatie artsen. Zij maakt zich hard voor het welzijn van vrouwen binnen de NVOG als voorzitter van de pijler gynaecologie.
Prof. Marlies Bongers is een grote inspiratiebron voor de jongere generatie gynaecologen en heeft zich als een ervaren arts en onderzoeker ook ontwikkeld tot een krachtige en verbindende leider.

Met deze voorbeeldige kwaliteiten heeft de VNVA besloten haar de Els Borst Oeuvreprijs 2022 toe te kennen. Deze zal op 1 oktober 2022 worden uitgereikt op een VNVA symposium over de menstruatie.
Het is de derde keer dat de VNVA Els Borst Oeuvreprijs wordt uitgereikt.

Voormalig prijswinnaressen VNVA Els Borst Oeuvreprijs
De eerste keer dat de VNVA Els Borst Oeuvreprijs, in 2015, werd uitgereikt ging deze naar Gunilla Kleiverda en Rebecca Gomperts voor hun jarenlange inzet om op medisch verantwoorde wijze vrouwen zelf de zeggenschap over zwangerschap te geven. Met Women on Waves en later ook met Women on Web, een website met betrouwbare informatie om veilig medicamenteus een zwangerschap te beëindigen, hebben zij de levens van vele vrouwen gespaard.

De tweede VNVA Els Borst Oeuvreprijs, in 2018, werd toegekend aan Hanneke Takkenberg vanwege haar niet aflatende inzet, zowel wetenschappelijk als maatschappelijk, voor het verbeteren van de gezondheidszorg met name ten aanzien van vrouwen: dit geldt voor patiënten én vrouwelijke artsen.

Achtergrond Els Borst Oeuvreprijs Symposium

De VNVA Els Borst Oeuvreprijs is ingesteld om de nagedachtenis aan Els Borst blijvend te eren door de instelling van een aan haar op te dragen oeuvreprijs. Haar leven en werk stonden in dienst van een respectvolle en kwalitatief hoogstaande gezondheidszorg waarbij aan de verschillen tussen individuele patiënten optimaal aandacht besteed wordt. Haar volharding en inventiviteit resulteerden in betere zorg voor grote aantallen patiënten. Verbreding en verbetering van beroepsopleidingen betekenden daarvoor waardevolle bijdragen. Deze aspecten willen wij centraal stellen bij de criteria voor een dergelijke prijs.

De Els Borst Oeuvreprijs zal worden uitgereikt aan een prijswinnaar(s) die vanuit een thematische invalshoek een doeltreffend, en vaak langdurig, project heeft weten uit te werken dat valt onder de wezenlijke verbetering van de gezondheid van vrouwen.

Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten
X Zoek