Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Irene van der Horst

Irene van der Horst

Ziekte van Bechterew: ook vrouwen groeien krom!

Prof. Dr. Irene van der Horst-Bruinsma, reumatoloog en ‎hoogleraar VU Medisch Centrum Amsterdam

Irene van der Horst-Bruinsma is reumatoloog en verbonden aan het Amsterdam UMC, locatieVUmc in Amsterdam. In april 2018 werd zij benoemd tot hoogleraar met als leeropdracht ‘Genderaspecten van de musculoskeletale ziekten’. Ze is tevens bestuurslid van de Ned. vereniging voor Gender en Gezondheid.

Jarenlang zijn de man/vrouw verschillen in de gezondheidszorg een blinde vlek geweest. Zo worden bij de ontwikkeling van geneesmiddelen bijna uitsluitend mannelijke proefdieren gebruikt, het middel getest op mannelijke vrijwilligers en is de standaarddosis voor mannen en vrouwen gelijk, ondanks de evidente biologische verschillen. Bij reumatische ziekten was er tot voor kort geen aandacht voor man/vrouw verschillen in het stellen van de diagnose, het klachtenpatroon, laat staan bij de verschillende effecten van medicatie. Bij vrouwen met reuma, met name de Spondyloartritis (oa. Ziekte van Bechterew), leidt dit vaak tot jarenlange miskenning (ze worden vaak voor chronisch pijnsyndroom versleten of soms zelfs naar de psychiater gestuurd!) en onderbehandeling waardoor er al ankylose is opgetreden op het moment van diagnose. Prof van der Horst heeft een groot farmaceutisch bedrijf (Pfizer) ertoe kunnen bewegen de bestaande data van 4 clinical trials samen te voegen en te heranalyseren op genderverschillen. Er kwam toen een significante lagere werkzaamheid bij vrouwen naar voren die in de aparte trials niet kon worden aangetoond. Dit komt overeen met de data in de klinische praktijk.

Momenteel richt haar onderzoek zich op een verklaring voor de genderverschillen in responsiviteit bij reumatische ziekten door de verschillen in body composition (vet-/spiermassa) te vergelijken. Tevens heeft ze binnen de afdeling reumatologie een uveitispoli (een oogontsteking die vaak het eerste symptoom is van Spondyloartritis) opgezet om zo het delay tot het stellen van de diagnose, mn bij vrouwen, te verminderen.

Sluiten
X Zoek