EHealth en gender
door Mia Sol
Op 28 juni 2018 is in het Evoluon in Eindhoven een eHealth congres. Dit gebouw werd in 1966 door Philips aangeboden aan de samenleving ter gelegenheid van haar 75 jarig bestaan. Het heeft nog steeds een unieke futuristische uitstraling. Tot 1990 was het in gebruik als educatief technologie museum. Nieuw was dat Philips haar* innovaties liet ervaren en beleven in dit museum: bezoekers mochten dingen aanraken en uitproberen.
Voor de oorlog had Philips een gebouw waar mannen en vrouwen door verschillende deuren binnen kwamen en door verschillende gangen liepen om naar hun fabrieksmatige werkplekken te gaan.
In een oud zwart-wit wervingsfilmpje van Philips werd de huisvrouw van toen opgeroepen om zich te melden voor assemblage werk waar de vaardige vrouwenhand goed bruikbaar was. Het fraaiste dat ik me herinner aan dat filmpje was juist de weergave van de klassieke huisvrouw en de wijze waarop ze aangesproken werd in die tijd. De vaderlijke mannenstem maakte vrouwen als het ware tot ondergeschikte kinderen. Hierover heb ik geen waardeoordeel want het was de tijdgeest.
Zo bestond mijn lagere school begin jaren 60 nog uit jongensklassen en meisjesklassen met gescheiden speelplaatsen.
Het symposium op 28 juni dit jaar biedt visionaire verhalen als ook de stand van eHealth met veel interactieve deelsessies. Centraal staat de vraag: wat eHealth voor jou als dokter gaat betekenen?
Bij mij kwam de vraag op: hoe verschillend staan mannen en vrouwen tegenover eHealth ontwikkelingen?. Beter is de vraag te stellen: is er verschil tussen mannen en vrouwen in het adapteren aan technologische ontwikkelingen. Naar het antwoord heb ik nog niet gezocht. Duidelijk is wel dát de rol, de functie, het takenpakket van artsen verandert als gevolg van ehealth ontwikkelingen.
Irma Schouten, bestuurslid van de Jonge Specialist en gynaecologe in opleiding zei onlangs in een interview: "Als het om innovatie gaat, zijn medische professionals onbewust onbekwaam. Er komt steeds meer op ons af en we hebben geen idee hoe ermee om te gaan." Irma Scholten zit een FMS-projectgroep die als doel heeft een innovatieprofiel toe te voegen aan alle opleidingsplannen.
Ed de Kluiver van het Isala Hartcentrum ziet een tweetal dokters ontstaan. Aan de ene kant ziet hij de dokter die luistert, relativeer, troost, en die de uitslag van de digitale dokter verder toelicht en duidt. Dit zou een deel van de huisartsenzorg kunnen worden.
Aan de andere kant ziet de Kluiver de dokter die bekwaam wordt en blijft als technische superspecialist. Dat zijn degenen die opereren met een robot en die met hulp van high tech apparaten scherpe beelden kunnen maken en tumoren behandelen (De Ingenieur, 2018-3).
Het zal per discipline verschillen hoe de rol van de dokter zich evolueert naar de toekomst.
En het vak waar je de minste digitale verwachting van hebt kan juist het meest veranderen.
De sector die nu heel ver is met het gebruik van digitale hulpmiddelen is de geestelijke gezondheidszorg. Wie had dat 15 jaar geleden kunnen voorspellen?
- Mia Sol
* Tenslotte nog dit:
Omdat ik me afvroeg of Philips mannelijk of vrouwelijk is heb ik het gegoogld onder van Dalen:
zowel fabriek als vennootschap is vrouwelijk dus ik heb het bij de keuze van hem of haar gehouden op het laatste.