Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Impact hebben door ‘ontmoeten’ op de werkplek, ook dat is medisch leiderschap

Column Medisch Leiderschap

Regelmatig werken wij in onze trainingen met de “Lands work exercise” van CRR. Elke keer is het weer indrukwekkend hoe dit mensen uit verschillende gebieden in de gezondheidszorg helpt om elkaar beter te begrijpen.

Mensen uit verschillende groepen doen zeker hun best om samen te werken. Na grote transities blijkt het echter regelmatig moeilijk om vanuit begrip met elkaar samen te werken. En dat is precies waar dit ‘Landen werk’ impact op heeft.
De essentie van deze oefening is, dat je bij elkaar op bezoek gaat met het perspectief van een nieuwsgierige, welgemeend geïnteresseerde en respectvolle toerist. Door op die manier toerist te zijn in een land, ben je ontspannen en enthousiast.

Dit zijn dan ook de grondregels voor deze oefening:

 • Wees nieuwsgierig
 • Wees respectvol
 • Laat oordelen los
 • Luister, kijk, ervaar en sta open voor ervaringen met een open hart, een open geest en een open ziel
 • Heb plezier bij de ontdekkingstocht

Deze oefening helpt om echt te luisteren naar elkaar en ook gehoord te worden. Om onszelf uit te drukken vanuit een veilige omgeving. En ons te realiseren dat er verschillende visies op dezelfde werkelijkheid zijn.

De stappen voor deze oefening zijn:

 1. Bedenk een onderwerp waar je meer begrip voor elkaar zou willen hebben.
 2. Bedenk welke groepen daar een rol in spelen. Creeer die landen op de vloer met tape in ‘taartpunten’.
 3. Start ieder in je eigen land. Bespreek onderling wat er leuk is in jouw land. Waar ben je trots op? Wat zijn de uitdagingen in dit land?
 4. Ga dan land voor land op bezoek. De mensen van het land stappen uit het land en horen de bezoekers aan.
 5. Daarna stappen de bewoners van een land weer in en gaan als toeristengids vertellen hoe het hier is. Bezoekers mogen daarna vragen stellen over het land dat ze bezoeken.
 6. Zo bezoek je ieder land.
 7. Aan het eind ga je met zijn allen naar “ONS LAND”. Daar neem je de beste waarden en ideeen uit alle landen mee en creeer je visie met elkaar.

Er is een verschil tussen denken te weten en echt te beseffen wat het werk van de ander inhoudt. Het helpt om inzicht te krijgen in het werk wat iedereen in verschillende rollen in de zorg doet. Op bezoek in elkaars ‘land’. Uitgaan van de overtuiging dat we echt allemaal onze best doen om een goede zorg voor de patiënt te creëren. En dat we daar soms verschillende ideeën en prioriteiten over hebben.

Vaak is het behulpzaam bij een oefening als deze als je dit met een externe begeleider doet. Deze wordt niet meegetrokken in het systeem. Hem/haar zal andere dingen opvallen vanuit objectieve positie. Maar het gedachtengoed van deze oefening is voor iedereen zinvol.
Je kan het ook zelf als oefening doen als persoonlijk werk. Wat als je de ander eens zou bekijken als een enthousiaste toerist? Met de bovengenoemde starthouding? Wat zou je dan kunnen ontdekken over die ander?

Deze open houding met een open hart, open geest en open ziel is een noodzakelijke starthouding om impact te hebben vanuit Medisch Leiderschap.

- Moniek de Boer en Angelique van Dam, www.lemniscaap.com

Sluiten
X Zoek