Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Leiderschap blog over zelfzorg

Column Medisch Leiderschap

Medisch leiderschap begint bij jezelf.

De metafoor met het zuurstofkapje in het vliegtuig is hier een hele illustratieve: de stewardess legt aan het begin van iedere vlucht weer uit, dat je éérst het kapje op jezelf moet zetten voordat je iemand anders probeert te redden. Zelfs voordat je je eigen kinderen helpt. Heel logisch, want je kan natuurlijk niemand helpen als je zelf geen zuurstof hebt. Maar in de dagelijkse werkelijkheid…..

zien wij in onze coachings praktijk toch vaak dokters die pas veel te laat aan zelfzorg denken. En alleen reactief voor zichzelf zorgen en niet preventief. Dus pas als er problemen zijn in de vorm van ziekte of overspannenheid of burn out.
In onze patiëntenzorg speelt preventie een steeds belangrijkere rol. En nu wordt het tijd om dit ook voor onszelf te gaan inzetten.

Hoe goed zorg jij voor jezelf? Tom Rath is een Amerikaanse consultant / psycholoog. Hij is het meest bekend van zijn weergave van onderzoeken over welbevinden, inzetten van sterktes en leiderschap, zowel op de werkplek als privé. Hij verbindt dat met praktische handvatten.
Eén van zijn bestsellers is: „Eat, Move, Sleep”. Dat is wel een mooi mantra: Eet, Beweeg en Slaap. Hoe goed doe jij dat? Dat is echt de basis van je energie huishouding. En dit is iets, waarbij dokters zichzelf goed voor de gek kunnen houden. Een tip: de eerstvolgende keer, dat je een patiënt advies geeft op dit vlak; luister daar dan zelf ook eens naar. We denken dat je vast heel goed advies geeft.
We hebben het vaak over “Time management”, maar eigenlijk is het even zo belangrijk om aan “Energie management” te doen.
Dus: begin bij de basis. En als je dit redelijk goed op de rails hebt, kijk dan ook eens verder: Hoe vul jij je energie aan? Wat weet je van jezelf dat jou energie geeft? Hoe voed jij naast je lijf ook je geest? Is dat door boeken te lezen? Wandelen in de natuur? sporten? Mediteren? Met je vrienden/vriendinnen op stap? Naar concerten? En gun je jezelf daar ook regelmatig de tijd voor? Want regelmaat is bij dit alles wel de sleutel: als je ergens een gewoonte van kunt maken, kost het minder energie om het ook echt te doen. Maak jouw energie opladen net zo belangrijk als elke dag je tanden poetsen; daar hoef je ook niet meer over na te denken.
Voordat je dus aan je patiënten denkt, sta dan elke dag eerst even stil bij wat jij die dag gaat doen om je energie op peil te houden. En maak daar dan bewust keuzes in. Medisch leiderschap begint bij Persoonlijk Leiderschap en energiemanagement is daar een onderdeel van.

Heb zorg voor je Patiënten en begin bij jezelf!

- Moniek de Boer en Angelique van Dam

Sluiten
X Zoek