Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Pleidooi voor ongelijke behandeling

Waarom verschillen tussen mannen en vrouwen cruciaal zijn in de geneeskunde

Auteur: Hannah Kooy
Bron: De Groene Amsterdammer, nr. 15

In de geneeskunde is nog te weinig aandacht voor verschillen tussen het mannen- en vrouwenlichaam. Artsen worden opgeleid om patiënten identiek te behandelen. Maar gelijke behandeling kan tot ongelijke gezondheid leiden.

Er zit een handjevol mensen in de zaal van het Amsterdamse congrescentrum. Toch begint de presentatiesessie al over vijf minuten. Aan de inhoud kan het niet liggen: vier internationale medische wetenschappers, allen vrouw, presenteren de nieuwste resultaten van hun onderzoek naar sekseverschillen bij het prikkelbaredarmsyndroom (pds), een aandoening die vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen en die zich ook anders toont, zo blijkt.

Er wordt verteld dat vrouwen een andere darmwerking hebben dan mannen, wat verschillen in de getoonde symptomen veroorzaakt. Zo hebben vrouwelijke pds-patiënten vaker te maken met constipatie en een opgeblazen gevoel, terwijl mannelijke patiënten juist vaker last hebben van diarree-gerelateerde klachten. Hierbij spelen ook geslachtshormonen als oestrogeen en testosteron een rol.

Dat hormonen voor verschillen tussen mannen en vrouwen zorgen is algemeen bekend. Maar hoe dit precies werkt, en op welk fundamenteel niveau dit doorwerkt in het verloop van ziekten, wordt nog niet zo lang onderzocht. Een Amerikaanse wetenschapper vertelt dat er sekseverschillen bestaan op het gebied van pijnverwerking in het lichaam en dat de testosteronspiegel invloed kan hebben op het pijngevoel en de sensitiviteit bij pds-patiënten. Haar aanbeveling is dan ook om in toekomstige klinische studies altijd de concentraties geslachtshormonen te meten en te rapporteren. Iets wat nu nog zelden gebeurt.

Lees het volledige artikel op www.groene.nl
Sluiten
X Zoek