Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Aletta Jacobs Prijs voor Lilianne Ploumen

donderdag 22 februari 2018

Donderdag 8 maart 2018, zal Lilianne Ploumen de Aletta Jacobsprijs in ontvangst nemen voor haar bijdrage aan vrouwenemancipatie. Elke twee jaar wordt deze prijs uitgereikt door de Rijksuniversiteit Groningen aan een vrouw met een academische opleiding die bijdraagt aan nationale en/of internationale emancipatie. De prijs krijgt zijn naam van de eerste vrouwelijke student aan de RUG en de eerste vrouwelijke dokter van Nederland, Aletta Jacobs (1854-1929). Vorige winnaars van deze prijs zijn o.a. Neelie Kroes, Hedy d’Ancona, en Petra Stienen.

Dit jaar zal voormalig minister van Buitenlandse Handel & Ontwikkelingssamenwerking en voorzitster van de PvdA (oktober 2007 – januari 2012) Lilianne Ploumen de Aletta Jacobsprijs 2018 in ontvangst nemen. Deze prijs wordt aan haar uitgereikt voor haar belangrijke bijdrage als lid van de adviesraad over Gender & Development (onderdeel van World Bank Group) van 2015 tot 2017 en voor het opzetten van het ‘She Decides’ fonds.

RUG College Tour

Op de avond voorafgaand aan de prijsuitreiking, op 7 maart 2018, wordt er een College Tour-evenement georganiseerd namens Honours masterstudenten van de Rijkuniversiteit. Dit evenement is ter ere van Lilianne Ploumen.

Wat is College Tour? Het is een kans voor studenten om vragen te stellen aan de winnaar van de Aletta Jacobs prijs 2018: Lilianne Ploumen. Het is gebaseerd op de Nederlandse televisie show 'College Tour'. Tijdens het evenement zal Lilianne Ploumen geïnterviewd worden door een gastspreker en kunnen de gasten en studenten hun vragen stellen.

Lilianne Ploumen werd geboren in Maastricht en studeerde Maatschappijgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Tussen 1990 en 2005 werkte zij onder meer bij Foster Parents Plan, Mama Cash en Cordaid en was zij bestuurslid bij Stichting Opzij, Stop Aids Now en Stichting Her World Live. In 2007 werd zij partijvoorzitter van de PvdA en in 2012 Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Vorig jaar werd ze, dankzij voorkeurstemmen, gekozen als lid van de Tweede Kamer.

In januari 2017 richtte zij She Decides op om politieke en financiële steun te verzamelen voor de instandhouding van belangrijke voorzieningen voor vrouwen op het terrein van gezinsplanning. Dit als antwoord op het besluit van de nieuwe Amerikaanse regering om de Mexico City Policy opnieuw in te voeren, een maatregel die verbiedt dat Amerikaans overheidsgeld wordt gebruikt door organisaties die veilige abortus bespreekbaar en/of mogelijk maken. She Decides heeft inmiddels de steun van meer dan 60 landen en tientallen NGO’s en andere organisaties. Met haar initiatief wil Ploumen ertoe bijdragen dat miljoenen vrouwen in ontwikkelingslanden zelf kunnen blijven beslissen óf, met wie, wanneer en hoeveel kinderen ze willen.

Lilianne_Ploumen

Aletta Jacobs Prijs

De Rijksuniversiteit Groningen reikt sedert 1990 om de twee jaar de Aletta Jacobs-Prijs uit aan een vrouw met een academische opleiding, die zich nationaal en/of internationaal verdienstelijk heeft gemaakt op het terrein van de emancipatie.

Jury

  • Prof. dr. J. I. Stoker (voorzitter), hoogleraar en vice decaan Faculteit Economie en Bedrijfskunde en lid Raad van Toezicht Universiteit van Twente
  • Drs. J.M.F. Borg, directeur Bedrijfsvoering van het Koninklijk Nederlands Instituut in Rome, Rijksuniversiteit Groningen
  • Ir. L.J. de Jong, directeur Personeel en Organisatie Universitair Medisch Centrum Groningen
  • Prof. dr. L.W. Nauta, decaan Faculteit Wijsbegeerte, Hoogleraar geschiedenis van de Filosofie
  • Prof. dr. A.M.G.A. de Smet, Afdelingshoofd Intensive Care Volwassenen, UMCG
  • Karin Sitalsing, journalist en tekstschrijver, Correspondent voor het dagblad Trouw in Groningen, Friesland en Drenthe
  • Lieve Joris, schrijfster van non-fictie boeken voornamelijk over de Arabische wereld, Oost Europa en Afrika

De prijs werd ingesteld door prof. dr. Eric Bleumink, voormalig voorzitter van het College van Bestuur.

Klik hier voor meer informatie over de uitreiking van de Aletta Jacobs Prijs op 8 maart 2018.

Aletta_Jacobs
Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten
X Zoek