Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Aletta Jacobs Lezing - Behandel haar met respect - Angela Maas, coreferent Betty Meyboom-DeJong

Op 6 maart hield Prof. Angela Maas in de aula van de Rijksuniversiteit Groningen de 35ste Aletta Jacobslezing getiteld ‘behandel haar met respect’. Het was interessant om haar passie ‘het vrouwenhart’ en de andere afwijkingen die vrouwen met pijn op de borst hebben te horen uitdragen. Zij illustreerde haar lezing met prachtige en duidelijke plaatjes. We moeten ons goed realiseren, zo vertelt ze dat mannen en vrouwen vanaf het eerste begin tot in iedere cel van het lichaam verschillend zijn en dat dit consequenties heeft voor onze gezondheid en de ziektes die we krijgen. Pas in 1991 kwam de vrouwelijke hartpatiënt voor het eerst op de agenda, al maakte Aletta Jacobs in 1899 al melding van het Vrouwenhart. Hoe beter we kijken, hoe meer sekse- en genderverschillen we zien. We moeten in de spreekkamervaker de roze bril opzetten in plaats van altijd via het mannenperspectief te kijken. Vrouwen verdienen het om als vrouwen behandeld te worden en niet als een mislukte kopie van de mannelijke patiënt.

Co-referent Prof. Betty Meyboom-de Jong
Prof. Betty Meyboom-de Jong lichtte als co-referent de feminisering van de geneeskunde in de praktijk en in academica toe aan de hand van cijfers over vrouwelijke en mannelijke ( huis) artsen, gevestigd en in opleiding toe.

Lezing gemist:

Angela Maas werkt als cardioloog bij het Radboud Universitair Medisch Centrum te Nijmegen en zij bekleedt als hoogleraar de eerste leerstoel in de Cardiologie van het Vrouwenhart. Dwars tegen de gevestigde orde in zette ze haar specialisme op de kaart. Tussen 1974 en 1981 studeerde zij geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Betty Meyboom-de Jong was 25 jaar huisarts en sinds 1974 parttime werkzaam bij de vakgroep Huisartsengeneeskunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Van 1990 tot 2004 was zij hoogleraar Huisartsgeneeskunde. Dit maakte haar de eerste vrouwelijke hoogleraar Huisartsgeneeskunde, en zelfs de eerste vrouwelijke hoogleraar, binnen de Faculteit Medische Wetenschappen in Groningen.

Aletta Jacobs en de Aletta Jacobs Lezing
In 1871 werd Aletta Jacobs (1854-1929) als eerste vrouwelijke student toegelaten tot de universiteit. Zij studeerde geneeskunde en promoveerde op 8 maart 1879. Sinds 1982 organiseert Studium Generale de Aletta Jacobs Lezing als eerbetoon aan haar persoon en haar werk.

Sluiten
X Zoek