Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Een nieuw jaar is gestart! Hoe maak jij bewust keuzes om het anders te gaan doen? Ikigai helpt!

Door Moniek de Boer & Angelique van Dam

Een nieuw jaar is begonnen! Wat zijn je verwachtingen voor dit jaar? Hoe kan jij bij de start van het jaar bewust keuzes maken om bepaalde dingen anders te gaan doen? Één van de dingen die daarbij helpt is om bewust intentie te zetten. Een intentie is meer dan een goed voornemen, een intentie voorzie je ook van de nodige energie en je kiest het bewust, vanuit je hart, vanuit een verlangen. Het leven is te kort om een jaar zomaar voorbij te laten razen.

Wanneer een arts bewust intentie zet, betekent dit vormgeven aan medisch leiderschap. Dit geldt dus voor iedere arts en niet alleen voor artsen in managementposities. Zo kan dit jou ondersteunen om invloed te hebben op je werk als arts op een manier die jou past.

Medisch Leiderschap betekent: bewuste keuzes maken, zodat jij op jouw eigen manier verantwoordelijkheid kan nemen voor de zorg en voor je eigen leven. Hoe bewuster je je dagelijkse keuzes maakt, hoe meer bewuste impact je kan hebben.

Hoe zet je jouw intentie voor dit jaar? Hierbij kan het Japanse concept Ikigai helpen.

Het Japanse concept ‘Ikigai’ betekent ‘een reden om te zijn of te ontwaken’ = de reden waarom je s’ochtends je bed uitkomt. Dit vind je door middel van een zoektocht naar jezelf. Als je ‘in ikigai’ bent, dan kan je

  • je werkelijke zelf zijn
  • met voldoening co-creëren met je familie en je collega’s
  • dagelijks momenten van flow en synergie ervaren.

In het midden, in ‘Ikigai’, maak je dus op de beste manier gebruik van jezelf met de meeste impact op de wereld om je heen, terwijl je er plezier in hebt en er ook nog voor betaald wordt. Dat is precies wat wij met medisch leiderschap voor iedere arts beogen.

Waar houd jij van in je werk?

Waar ben je goed in?

Wat heeft de zorg nodig?

De antwoorden die jij geeft op deze vragen kunnen je leiden naar de intentie die je voor dit jaar wilt zetten. En wees dan niet te voorzichtig. Daag jezelf uit!

Wat wil je het komend jaar echt laten gebeuren in je werk? Wie wil je daarin zijn? Wat voor thema kan je daaraan verbinden?

Als voorbeeld: voor Lemniscaap willen we dit jaar een boek over Medisch Leiderschap schrijven. En ons thema is ‘plezier en verbinding’.

Bij deze hebben we een belangrijke voorwaarde geschapen voor het slagen van een intentie: we hebben onze intentie en ons thema gedeeld met anderen. Met wie ga jij jouw intentie delen?

Mocht jij jouw voornemen met ons willen delen, horen we dat graag op info@lemniscaap.com.

In onze leergang Medisch Leiderschap, die weer gaat starten in maart en in september vind je antwoord op bovengenoemde vragen en krijg je handvatten om er in jouw dagelijkse praktijk mee aan de slag te kunnen. Klik hier voor meer inspiratie over medisch leiderschap.

Veel plezier met deze overpeinzingen voor een bewust begin van jouw nieuwe jaar.

ikigai
Sluiten
X Zoek