Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

‘Leven vanuit mijn kernwaarden en kwaliteiten gaf me de regie én mijn energie terug.’

Door Moniek de Boer & Angelique van Dam

Renske is een vrouwelijke huisarts… uit een grote stad in Nederland, die één van ons in een langdurig traject met coaching heeft begeleid. Toen zij startte met het traject had zij een ernstige burn-out.
Er waren een aantal redenen voor haar burn-out. Door een lange periode haar kernwaarden niet te honoreren en niet de voldoening te ervaren van het werken vanuit haar sterktes. Daarnaast kon zij haar grenzen niet goed ervaren en bleek zij niet de handvatten te hebben om aan te geven waar haar grens lag.
In het coachingstraject is zij opgekrabbeld van iemand die bijna geen energie meer had naar een persoon die vol energie haar keuzes en haar grenzen helder kan verwoorden naar haar maten. De humor is weer terug in haar leven en zij heeft besloten dat de maatschap waarin zij werkt niet passend is voor haar. Zij heeft aangegeven op redelijke termijn uit deze maatschap te stappen en een nieuwe, beter passende plek voor zichzelf te gaan zoeken.

Renske: “Ik heb nu meer contact met mijn lichamelijke en geestelijke signalen en behoeftes. Mijn hart weet wat goed voor mij is en dat ik er in rust contact mee kan maken.”

Welke stappen heeft Renske doorlopen?

 1. Stilstaan.
  Wanneer je merkt, dat je gedachten in kringetjes blijven gaan. Soms heb je de hulp van een ander nodig om die vicieuze cirkels echt even te stoppen. Hiervoor heeft Renske een coach gezocht.
 2. Accepteren.
  Om hiertoe te komen was het nodig om eerst te accepteren hoe slecht het eigenlijk met haar ging en dat toe te laten. Dit was geen makkelijke periode, aangezien ze haar klachten dus niet langer negeerde, wat ze eerder deed. Het leek alsof ze daardoor erger werden in eerste instantie.
 3. Herstellen.
  Zij is daar langzaam uit opgekrabbeld door goed te kiezen hoe ze voor zichzelf kon zorgen. Behalve uitrusten hoort hier ook bij; weten waar je van oplaadt. Op fysiek, emotioneel, spiritueel en mentaal niveau. En daar echt tijd voor vrij maken.
 4. Bewustwording.
  Daarna zijn we aan de slag gegaan met haar waarden: zij heeft voor zichzelf haar kernwaarden (wat er voor een mens echt belangrijk is, wat emotionele drijfveren zijn) helder gekregen. Bovendien heeft zij nu ook een duidelijk beeld van haar specifieke sterktes. Zij kwam erachter waar haar energie tijdens de dag ‘weg lekte’. We hebben gekeken naar haar specifieke valkuilen en haar innerlijke belemmerende overtuigingen.
 5. Persoonlijk leiderschap.
  Door steeds meer te gaan staan voor haar kernwaarden en het willen inzetten van haar kwaliteiten kwam zij er achter dat deze maatschap niet de juiste voor haar was. En zij was nu in staat hier bewuste keuzes in te maken.

“Er was eens een uilskuiken die viel uit het nest. Niets was meer bekend om het kuiken heen. De boom herkende hij wel, maar zag het vanuit een hele andere hoek. Dat gold niet alleen voor de boom, maar ook voor het gras, de lucht, de bloemetjes. Dat voelde heel raar en eenzaam voor het kuiken. Moedig ging hij op weg. Op zijn pad kwam hij vele dieren tegen die hem hielpen. In de loop van de tijd groeide hij uit tot een uil die kon vliegen. Zijn blik werd vergroot. Hij genoot ervan om een uil te zijn.Renske, huisarts

-

Het zou deze huisarts veel ellende hebben gescheeld als zij niet reactief maar proactief de problemen had aangepakt. Als zij van te voren bewuster gekozen had of deze maatschap haar paste, bij de wijze waarop zij haar vak wil uitoefenen en hoe zij wil samenwerken. Medisch Leiderschap helpt daarbij.

Medisch leiderschap betekent dat:

 • Je je kernwaarden leert kennen.
 • Je je kern-kwaliteiten ontdekt.
 • Je je verlangen voor jezelf helder hebt; wat wil je uit je werk halen en uit de samenwerking met anderen?
 • Je van daaruit bewuster keuzes maakt.
 • Je daarover helder kan communiceren.

Dat kan je dus beter proactief leren dan achteraf, wanneer je tegen problemen aanloopt.

En jij.. Ga jij elke dag vol energie naar je werk..?
Ervaar jij de voldoening aan het eind van de dag die je zou willen?

Doe nu de zelftest ‘Jouw medisch leiderschap’ op onze website en kijk hoe jij ervoor staat! Ken jij je waarden en je sterktes?

2019_5_23 stappen burnout foto
Sluiten
X Zoek