Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Wat geeft je Zin?

Door: Moniek de Boer

In de voorbereiding van een maatwerk dag over zingeving en rust in je hoofd, kwam ik weer langs het boek ‘Zin kun je maken’, van Ilse Vooren & Merlijn Koch.

Een praktisch boek waarin zingeving tot iets pakbaars is gemaakt.

Als arts in de huidige tijd kan je behoorlijk worstelen met Zin. Waar doe je het voor? Meer tijd met je ogen op een scherm, dan je ogen op een patiënt. Veel administratieve zaken die helemaal niet als zinvol worden ervaren. Veel werkdruk door regels in het systeem.

Dat lijkt ver weg van waarvoor je ooit arts geworden bent. En dat kan je behoorlijk in de weg zitten in je werkplezier.

In het boek staat een mooie definitie: Een persoonlijke en betekenisvolle verhouding tot de wereld, die we in onszelf ervaren - want zingeving raakt heel erg aan betekenisgeven. Zingeving is namelijk bij uitstek iets van de mens: het vermogen om iets te creëren wat betekenis heeft, een vermogen om te reflecteren of iets van betekenis is.

En vooral dat eerste is interessant, wij kunnen zelf creëren wat ons Zin geeft. Dit maakt zingeving ineens heel pakbaar en overzichtelijk. En minder groot. Want in betekenisgeven bestaan 4 behoeften: doelgerichtheid, waarden, hanteerbaarheid en eigenwaarde.

Vanuit deze behoeften hoeft zingeving dus ineens niet voor dat hele grote grotere geheel te staan, hoef je niet de verantwoordelijk daar óók nog voor op je schouders te nemen.

Met deze 4 basisbehoeften kan je gaan leven vanuit een intentie: een intentie is een diep geworteld voornemen over wat je wilt bereiken, waarvanuit je wilt leven of hoe je wilt zijn. Het is een basis die je acties vormgeeft. Vanuit een intentie creëer en beleef je een betekenisvolle verhouding tot de wereld om je heen.

Een intentie is per definitie doelgericht, voldoet aan jouw persoonlijke waarden, is hanteerbaar omdat je het elke dag kan leven en komt voort uit eigenwaarde (ik mag er zijn).

Enkele voorbeelden van een intentie:

· Vanuit vrijheid leer en ontwikkel ik

· Met aandacht creëer ik verbinding en ruimte

· Vanuit rust verbind ik mij met mijzelf en anderen

Op deze wijze kan je voor jezelf elke dag betekenisvol laten zijn. En kan je in elk vol spreekuur jezelf hieraan herinneren. Je zal merken dat het je veel energie geeft!

Wil je verder aan de slag met wat jou Zin geeft?
Op 29 september start de volgende editie van de 3 daagse nascholing Tijd voor je Toekomst. Er zit 5 weken tussen elke groepsdag, zodat je tijd hebt om met de stof aan de gang te gaan. Gecombineerd met individuele coaching. 15 accreditatiepunten. Als VNVA lid krijg je 10% korting als je je vóór de zomer inschrijft, dus voor 21 juni! Gebruik de kortingscode VNVA10, bij je inschrijving. https://wisedoctors.nl/tijd-voor-je-toekomst/

Zingeving vnva
Sluiten
X Zoek