Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Hoe word je weer gelukkig in je werk?

Plezier, voldoening & zingeving (2)

Steeds vaker komen artsen met een coachvraag die te maken heeft met ongelukkig zijn in het werk. Met aspecten van het werk, die energie slurpen. Als dit lang duurt, gaat je brein in een overlevingsstand en gaat steeds meer aandacht geven aan alles wat moeilijk is, aan wat niet lekker loopt.

In het boek: Het leven dat jou past - van Arthur Brooks en Oprah Winfrey , beschrijft Brooks (die veel onderzoek naar geluk heeft gedaan) de triade: plezier, voldoening en zingeving. Dit zijn de 3 waarden die substantieel bijdragen aan geluk. Aan algemeen welbevinden.

Om je geluk te hervinden in werk, helpt het om je aandacht op deze 3 waarden te gaan richten. De bril hoe je naar situaties kijkt - en de bril kan je kiezen - bepaalt hoe je je voelt. Dat betekent niet dat je verdriet en nare situaties wegpoetst, maar dat je ze blijft zien in relatie tot al het andere. Het dwingt je brein ook het goede te zien.

Als je elke dag aan het eind van je werkdag even de tijd neemt om je kort af te vragen waar er plezier in de dag zat, waar je voldoening uit kreeg en wat er zingevend was, zal je minder negatief worden en daardoor meer openheid in je hoofd ervaren en automatisch ga je ruimte ervaren om sommige dingen aan te pakken. Het helpt om de goede dingen op te schrijven, dat ondersteunt je goede gevoel nog meer.

Ook al loopt een spreekuur nog zo vervelend en loopt het ook nog uit, er is vast wel iets te herkennen van plezier (met die ene hele leuke patiënt), van voldoening, omdat iets waar je tegenop zag heel goed ging en je hebt aandacht kunnen geven aan iedereen (jouw zingeving).

Je kan ook proactief aan de slag bij vraagstukken die zich aandienen: wat zou mij het meest voldoening geven? Hoe past het bij wat mij zin geeft? Hoe kan ik het ook met plezier doen? Door dit bewust toe te passen zal je merken dat je meer regie ervaart en daarmee gelukkiger wordt.

Bijvoorbeeld die vergadering waar je tegenop ziet: hoe kan het toch plezierig worden, wanneer geeft het jou voldoening en hoe kan je het zinvol maken? Op die manier neem je ook weer de regie en ben je geen slachtoffer van de situatie.


Waar haal jij plezier, voldoening en zingeving uit? Hoe kan je daar meer voor kiezen?

Wil je hier meer handvatten in?
Doe dan mee met de nascholing De Tussentijd, 27 maart.
6 accreditatiepunten.
Vul de kortingscode VNVA10 in, je krijgt dan 10% korting!

Schrijf je in!
Sluiten
X Zoek