Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Ariane Struyvenberg-de Groot

Ariane Struyvenberg – de Groot is een van die vrouwen die haar ideeën niet langer een plan laat zijn, maar ze ook ten uitvoer brengt, en met succes. Als positieve reactie op het ‘Old boys network’ , het bekende netwerk van mannen die elkaar helpen, heeft Ariane een vrouwelijke variant opgezet ofwel de Young Girls Community. Bestemd voor energieke en enthousiaste werkende vrouwen van eind 20 tot pensioen. “Ik merkte dat mannen vaak de beschikking hebben over meerdere netwerken die hen veel kunnen opleveren, en dat deze mannennetwerken voor vrouwen vaak niet makkelijk toegankelijk of aantrekkelijk zijn’, aldus Ariane . De ‘Young girls community’ (YGC), is een open netwerk voor vrouwen uit de profit en non-profit sector, in loondienst of ondernemer.

Zo sluiten zich managers, juristen, adviseurs, ZZP-ers en ondernemers met personeel aan die allemaal verschillende werkachtergronden hebben. Ook steeds meer medici en anderen uit de zorgsector. ‘Ik zie de community meer als een beweging, een mindset, die vrouwen stimuleert elkaar te ontmoeten, te versterken en elkaar de bal toe te spelen. We kennen dan ook geen contributie maar losse bijeenkomsten. Ik ben zeker niet tegen mannennetwerken, maar het netwerken lijkt vrouwen wat minder in het bloed te zitten dan mannen. Het valt mij op dat mannen vaak sterker zijn in elkaar banen toespelen, reciprociteit, elkaar iets gunnen. Ik vind dat vrouwen hier wel wat van kunnen afkijken. Maar laten we dan wel een eigen wending hieraan geven’.

In ons gesprek ontdekten we dat de VNVA en de YGC veel overeenkomsten hebben, en elkaar dan ook kunnen versterken. Kernwoorden van YGC als delen van kennis en ervaring, inspireren en waarderen zijn ook waarden die we als VNVA belangrijk vinden. Ariane benadrukt het belang om het vrouwelijke arts-zijn als vereniging te blijven koesteren. Haar man is KNO arts, en ze hoort wel eens dat het voor vrouwen niet altijd makkelijk is om bijvoorbeeld in een maatschap te komen. Uit ervaring weet ze, onder andere door het organiseren van het NetwerkBestuurdersDiner, hoe belangrijk het is dat je herkenning vindt en dat er zoveel te delen valt en je er niet alleen voor hoeft te staan. Natuurlijk kan dat ook met mannen, maar soms heb je het even nodig om met vrouwen alleen te zijn omdat er vaak een andere sfeer is.

Het jaarlijkse event Vrouwelijke leiders in de zorg is ook van de hand van Ariane. Al vijf jaar achter elkaar krijgt zij bijna 300 vrouwelijke leiders (variërend van (jonge)vrouwen met interesse in leiderschap tot topbestuurders in de zorg) bij elkaar. Met als doel om, zoals ze het zelf zegt, ‘even ongegeneerd met jezelf bezig te zijn’. In workshops komen onderwerpen aan de orde als leiderschap, strategisch netwerken, maar ook nonverbale communicatie en stressmanagement. Verder zijn er inspirerende topvrouwen die vertellen over hun bestuurlijke ervaringen. Ariane: “Iedereen geeft aan dat ze genieten van de positieve sfeer en dat het inspirerend is om met actieve werkende vrouwen samen te zijn. Zelfs de vrouwen die tevoren aangeven niet zo van vrouwen-events te houden.’

Ariane is een echte initiator en organisator. Zo bedacht ze een concept om bewegen, workshops met netwerken te combineren. Ofwel op 9 juni is het zesde outdoorevent van de YGC, RSMZakenGolfster ( www.zakengolfster.nl). Waar ook veel deelnemers zonder golfervaring aanhaken. Op 24 maart is er het derde YGC Live netwerkevent met interactief theater rond het thema Liefde, Lef en Leiderschap. Ze is iemand die ervan geniet om steeds nieuwe vrouwen te ontmoeten die iets doen waar zij goed in zijn, en vooral door verschillende werelden met elkaar in contact te brengen. "Het is mijn missie vrouwen te verbinden en te stimuleren elkaar te helpen en versterken. Net zoals de mannen dat doen, maar dan op onze eigen vrouwelijke en vernieuwende wijze. Ik denk dat het werkende leven daardoor makkelijker en leuker wordt!".

Ariane
Sluiten
X Zoek