Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Uitstelgedrag!

Mate van proscrastinatie

Het is alweer maart…Je had vast allerlei mooie plannen aan het begin van dit jaar. En het zou zomaar kunnen, dat je die nog niet allemaal hebt uitgevoerd. Lees verder hoe je ervoor kan zorgen, dat je de dingen die je echt wilt toch uit gaat voeren.

Eén van de manieren waarop we onszelf tegenwerken om onze goede ideeën uit te voeren is Uitstelgedrag.

Piers Steel is een hoogleraar psychologie die de resultaten van veel onderzoeken naar dit fenomeen bij elkaar heeft gevoegd in het boekje “Procrastination” (vertaald: Uitstelgedrag. Het blijkt dat sommige mensen meer aanleg hebben tot uitstelgedrag dan anderen. Hij komt uit op een formule, die onze motivatie voor dingen tot een sommetje kan maken. Altijd leuk om wat logica te brengen in een grotendeels irrationeel fenomeen.

proscrastinatie vergelijking

Verwachting: De waarschijnlijkheid of kans van een beloning.
Waarde: Hoeveel levert deze actie je op? Hoe belangrijk is het voor je?
Impulsiviteit: Hoe impulsiever je bent, des te gevoeliger zal je zijn voor uitstel.
Uitstel: De kosten lijken in het moment zwaarder dan kosten in de toekomst.

Als er dingen zijn die je wel erg belangrijk vindt maar steeds maar niet doet, kan een kijkje naar deze formule helpen. Waar zou je bijvoorbeeld iets kunnen beïnvloeden, zodat de uitkomst van de formule minder uitstelgedrag geeft? Hoe kan je jezelf het beste helpen? Waar zit jouw risico?

  • Je zou de waarschijnlijkheid van beloning groter kunnen maken.
  • Je zou duidelijker moeten maken aan jezelf wat je hierin belangrijk vindt en dat ook steeds naar jezelf herhalen.
  • Je zou zaken die je impulsiviteit vergroten kunnen minimaliseren: Telefoon uit. Bureau leeg. Mailprogramma dicht. Meldingen social media uitzetten.

Welk plan vind jij wel belangrijk en verdwijnt toch steeds naar beneden op je to do lijst? Probeer deze methode eens. En bespreek het eens met anderen. Hoe zorgen zij dat ze niet uitstellen?

In al onze nascholingen krijg je dit soort Medisch Leiderschap tips waarmee je werk een stuk leuker wordt, omdat je bewuster leert kiezen om de zaken aan te pakken in je werk en je prive leven die voor jou van belang zijn. Schrijf je hier in voor onze maandelijkse inspiratiemail: ‘Invloed op je werk als arts’.

Lees hier verder over onze nascholingen. Zoals:

Webinarserie Veerkracht:

  • Start 2 april 2024
  • Hoe blijf jij overeind in de hectiek van de dagelijkse zorgpraktijk?
  • 4 maandagavonden van 19.30 – 20.30 u.
  • 4 PE punten
  • Klik hier voor meer informatie en opgeven
  • Eerdere deelnemer: “Meer interactie en actie dan verwacht. Leuk en leerzaam. Ik kan dit iedere dag toepassen.” (specialist ouderengeneeskunde)
  • Korting voor VNVA leden!

Mocht je meer willen weten, aarzel niet om Angelique van Dam te bellen voor meer informatie: 06-24705672.

mpower footer
Sluiten
X Zoek