Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

2019 - Corrie Hermannprijs Symposium

verslag door Lobke van Overbeek

Op een stralend zonnige zaterdag (30 maart jl.) verzamelden wij ons in de prachtige Gertrudiskapel in Utrecht voor een bijzondere editie van het Corrie Hermann Symposium. Dit jaar werd de Corrie Hermann Prijs voor het eerst uitgereikt aan een vrouwelijke winnares die géén arts is, dr. Loes Visser, ziekenhuisapotheker-epidemioloog. Loes Visser had een mooi programma samengesteld waarin een divers gezelschap aan spreeksters ons meenam in het onderzoek naar beoordeling van werkzaamheid en bijwerkingen van geneesmiddelen bij vrouwen en mannen.

Christine Gispen-de Wied, tot voor kort werkzaam bij het College ter Beoordeling Geneesmiddelen, zette o.a. uiteen hoe farmaceuten omgaan met hun gegevensverzameling en daarin soms ‘vergeten’ om in de openbaar beschikbare analyse uit te splitsen naar geslacht. Irene van der Horst-Bruinsma, reumatoloog en hoogleraar aan het VUMC, benadrukte de diversiteit aan problemen bij medicatiegebruik door vrouwen. Vrouwen reageren minder goed op therapie, stoppen of switchen sneller en rapporteren meer bijwerkingen. Op dit laatste ging ook Agnes Kant uitgebreid in. Als directeur van Lareb ziet zij dat er 40-50% meer meldingen van bijwerkingen worden gedaan over gebruik door vrouwen dan door mannen. Dit wordt niet uitsluitend verklaard doordat vrouwen meer geneesmiddelen gebruiken.

Tot slot kwam Loes Visser zelf aan het woord. Zij liet ons een stukje van haar werkzaamheden zien in het indrukwekkende PHARMO Database Network. De oproep die doorklinkt in alle voordrachten is helder: splits bij de analyse van geneesmiddelenonderzoek altijd op naar geslacht en zorg dat dit ook bekend gemaakt wordt. Alleen dan kan echt werk gemaakt worden van genderbased medicine. Er is uiteraard niet alleen ruimte voor inhoud. Agnes Kant deelde, voordat zij aan haar voordracht begint, een korte herinnering met ons aan haar werk in de Tweede Kamer samen met Corrie Hermann, naamgever van dit mooie symposium. “Wij hadden gemeenschappelijk dat we wel kennis van zaken hadden, en dat gold lang niet voor alle sprekers”.

Het programma werd afgesloten met de officiële uitreiking van de Corrie Hermannprijs aan Loes Visser. Juryvoorzitter Nine Knoers sprak lovende woorden over de prijswinnares, waarbij zij Loes een bewonderenswaardige combinatie van onderzoeker en klinisch apotheker noemde. "Loes is onvermoeibaar, een rolmodel voor velen, toont een uitzonderlijke inzet en is enorm enthousiasmerend voor haar omgeving. Bovendien ontloopt zij de media niet om farmaceuten op te roepen meer aandacht te hebben voor het man/vrouw verschil in geneesmiddelen."

Fotoverslag

Fotograaf: Maarten van Haaff

Sluiten
X Zoek