Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

'Solliciteren, tips en tricks', 25 april 2022

Door Annelie Bisschops

'Zet je netwerk in'. Die tip van meerdere sprekers past ook nog eens goed bij de VNVA. Er waren ongeveer 20 deelnemers aan deze online huiskamerbijeenkomst. Zo te zien en te horen van diverse leeftijden en fasen in het (werkzame) leven. Studenten op zoek naar een eerste 'echte' baan, mid-career op zoek naar een carrière switch en gepensioneerden op zoek naar boeiend (vrijwilligers)werk(?).

Marieke Visser, neuroloog, gaf tips voor de sollicitatiebrief. Ramona Wanders, VVAA - HRM achtergrond, besprak het belang van een goed cv. Gemma Kenter, oncologisch gynaecoloog, vertelde hoe sollicitatiecommissies samengesteld zijn en wat je in het gesprek kunt verwachten. Tot slot vertelde Maayke Sluman, cardioloog, over de slingerende paden van haar carrière, wat ze daar bij het solliciteren tegengekomen is en hoe ze nu tegen sollicitaties van potentiële collega's aankijkt.

Er is heel veel informatie gegeven. Een samenvatting daarvan zou een half boek worden. En die boeken zijn er al. Ik hou het op enkele tips die mij opvielen.

  • Gebruik gerust voorbeeldbrieven als inspiratie, maar maak geen knip-en-plak brief. Met plagiaatchecks val je door de mand.
  • Maak concreet wie je bent, wat je wilt, waarom je de geschikte kandidaat bent. Vermijd jeukwoorden als 'passie' of 'uitdaging'.
  • Bekijk eens hoe je op internet te vinden bent. Hoe kom je over?
  • Curriculum Vitae maximaal 1 A4, dubbelzijdig. Niet te veel tekst. Voeg zo nodig een link naar je LinkedInpagina toe.
  • Je mag tevoren weten hoe een sollicitatiecommissie is samengesteld. Vraag ernaar.
  • Een gat in je cv? Bedenk tevoren wat je daarover wil vertellen.
  • Vraagt men naar zwangerschap of kinderwens? Mag niet, maar gebeurt soms wel. Bedenk dus wat je gaat antwoorden mocht je de vraag krijgen.
  • Zorg dat je (een beetje) opvalt. Ken je iemand? Neem contact op. Bel vooraf om te informeren of een keer te komen kijken.

De VVAA biedt enkele tools op hun website ter voorbereiding van je sollicitatie en kan ook persoonlijke hulp bieden. En de carrière van Maayke Sluman laat zien dat de VNVA een rijk netwerk is om te zorgen dat je net dat beetje meer opvalt.

Sluiten
X Zoek