Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

2023 - Lustrumcongres: 'Verbinding door diversiteit'

Al bijna 90 jaar zorgt de VNVA voor verbinding onder vrouwelijke artsen. Inspireren en je laten inspireren, ervaringen delen en steun bieden aan elkaar, dat is de kracht van ons netwerk. Gelijkheid, diversiteit en inclusiviteit in alle vormen is van groot belang, niet alleen voor een gezonde en veilige werkomgeving, maar in de gehele samenleving. Dit keer deden wij dat op 7 oktober met het Lustrumcongres: "Verbinding door diversiteit" en wat was dit een succes!

De VNVA kijkt terug op een prachtige lustrumdag, georganiseerd in het midden van het land, in Kontakt der Kontinenten in Soesterberg. In de mooi aangeklede Ceciliakapel werd de dag geopend door VNVA voorzitter Geneviève Koolhaas en de dagvoorzitters Clara Peters en Eva Ensink. Iedereen had zin in de dag met interessante lezingen en workshops verzorgd door toonaangevende sprekers.

De eerste lezing over cultuur op het werk werd gegeven door Rejanne Eimers, brigadegeneraal bij de Koninklijke Landmacht, en emeritus hoogleraar cardiologie voor vrouwen, Angela Maas. Beiden vertelden over hun loopbaan en het bereiken van hun posities in een door mannen gedomineerde werkomgeving. Waar Rejanne één van de vijf vrouwelijke officiers van de Koninklijke Landmacht is, is Angela Maas één van de weinige vrouwelijke hoogleraren. Hun ervaringen inspireerden om vast te houden aan je idealen en compassie voor jezelf te hebben en stimuleerden tot het maken van bondgenoten en sponsoren om zo je ambities waar te kunnen maken en met plezier je werk te blijven doen.

Hierna volgde de tweede lezing gegeven door hoogleraar gezondheidsverschillen en persoonsgerichte integratie eerstelijnszorg Maria van den Muijsenbergh en waarnemend huisarts en universitair docent van de huisartsopleiding aan de Radboud, Bahar Golchehr. Beiden zijn onderdeel van het landelijk Collectief voor Diversiteit en Inclusie voor Nederlandse Geneeskunde (CODING). Ze vertelden een sterk maar tegelijkertijd ongemakkelijk verhaal over de leaky pipelines waarin studenten met een niet-westerse migratieachtergrond al vanaf de middelbare school kansongelijkheid ervaren om de studie geneeskunde te betreden. Daarnaast stromen steeds meer studenten op weg naar de route tot medisch specialist uit. Hierdoor matcht de patiëntenpopulatie niet met de artsenpopulatie. Zo deelde Bahar pijnlijke persoonlijke verhalen over hoe dit ook haar overkwam waarna zij haar droom om chirurg te worden op moest bergen. Ook hier geldt dat er sponsoren nodig zijn om iedereen een gelijke kans te kunnen geven.

Met al een aardig gevulde rugzak met informatie over diversiteit en inclusiviteit verdeelden de deelnemers zich in kleinere groepen om samen in gesprek te gaan. De deelnemers konden onder leiding van coach Dione van der Heiden sparren over de juiste strategie naar de top. Anne Speckens liet de deelnemers ervaren hoe mindfulness bij kan dragen aan het vergroten van het welzijn. De oprichtster van Curilion, Manon Kerkhof, zette op een humoristische manier uiteen hoe de overgang zich kan presenteren en hoe deze symptomen vaak verkeerd geïnterpreteerd worden. In de workshop van Renée Timmermans, Leonie Warringa en Agnes van Looyen van Diverse & Inclusive Medicine werd aandacht besteed aan de winst die te behalen valt door een team waarin artsen met een diverse achtergrond werken. Aisa Kariman en Mala Misra-Isrie leidden een interessante discussie over vooroordelen en (on)gelijke kansen in de zorg.

De dag werd afgesloten met een presentatie over de implantatie van sekse- en gendersensitieve zorg vanuit het perspectief van de arts met een casestudy in de cardiologie. Deze lezing werd gegeven door hoogleraar sekse- en gendersensitieve geneeskunde Sabine Oertelt-Prigione en wetenschappelijk onderzoeker rondom het thema sekse- en gendersensitieve en zinnige zorg Linda Modderkolk. Samen presenteerden zij schokkende cijfers over hoe vrouwelijke patiënten binnen de cardiologie worden benadeeld. Linda en Sabine deden onderzoek naar de implantatie van de nieuwe leidraad pijn op de borst binnen de cardiologie. Hieruit blijkt dat cardiologen het lastig vinden om deze zorg in de spreekkamer te implementeren.

Veerle Smit van Compendium Geneeskunde en Dokters op hakken vertelde over hoe zij en Romée Snijders tijdens hun studie aan de Vrije Universiteit Amsterdam het idee hadden om van de onoverzichtelijke studiematerialen uiteindelijk Compendium Geneeskunde te starten. Veerle heeft als doel om van de wereld een betere plek te maken en heeft daarbij geleerd om door middel van kleine doelen uiteindelijk grote prestaties te leveren. Zo heeft ze de Stichting Zorgmakers opgezet en zijn zij binnen Compendium bezig met het inclusiever maken van hun boeken.

De borrel werd muzikaal aangekleed door het vrouwelijke saxofoonkwartet Double Espresso. We sloten de dag af met een loterij waarin prachtige, gesponsorde prijzen werden verloot. Voor de Stichting Quiet, die zich door heel Nederland inzet voor het bestrijden van armoede, is met onder andere deze loterij in totaal meer dan 1.500 euro opgehaald.

Al met al was het een zeer interessante en inspirerende dag waarin de gasten en sprekers elkaar in mooie discussies konden treffen. Het Kontakt der Kontinenten heeft een fantastische locatie met een heerlijke catering gefaciliteerd. We konden veel van elkaar leren en hebben elkaar moed gegeven om voor onze doelen en idealen te gaan. Deze dag heeft de jonge leden en ervaren leden weer laten zien dat het rijke netwerk binnen de VNVA kan inspireren, motiveren en kan helpen bij het vinden van sponsoren en bondgenoten.

Fotoverslag

Fotograaf: Maarten van Haaff

Lustrumcommissie

De Lustrumcommissie bestond uit:

  • Eva Ensink, dagvoorzitter
  • Clara Peters, dagvoorzitter
  • Didi Braat
  • Marianne Leenders
  • Lotte Raadschilders
  • Joke Selhorst
61. Commissie kbMVH_2433 kopie

VNVA presentaties lustrum

Sluiten
X Zoek