Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

2022 - VNVA Els Borst Oeuvreprijs Symposium

Menstruatie in ROOD op de agenda.

Ter gelegenheid van de toekenning van de VNVA Els Borst Oeuvreprijs aan Prof. Dr. Marlies Bongers organiseerde de Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen (vnVa) op zaterdag 1 oktober 2022 een symposium – getiteld “Menstruatie in ROOD op de agenda.” Dagvoorzitter Angela Maas leidde het symposium in door de prijswinnares voor te stellen. Gynaecologe Marlies Bongers heeft er haar levenswerk van gemaakt om het thema menstrueel bloedverlies bespreekbaar te maken en om menstruatiestoornissen te onderzoeken en te behandelen. Zij is sinds 2015 hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht en binnen het MUMC, naast haar drukke baan in de maatschap gynaecologie van het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven. Naast de menstruatieproblematiek, houdt zij zich bezig met alle goedaardige baarmoeder afwijkingen. Zij begeleidt veel promovendi op het terrein van benigne uteriene pathologie, waarmee het thema ook wortel schiet in de volgende generatie artsen. Zij maakt zich hard voor het welzijn van vrouwen binnen de NVOG als voorzitter van de pijler gynaecologie.

Prof. Marlies Bongers is een grote inspiratiebron voor de jongere generatie gynaecologen en heeft zich als een ervaren arts en onderzoeker ook ontwikkeld tot een krachtige en verbindende leider.

Praten over menstruatie is anno 2021 nog steeds een taboe! Dat terwijl de helft van de wereldbevolking, meisjes en vrouwen daar hun halve leven mee te maken hebben.

Tijdens het symposium hebben vier sprekers het onderwerp menstruatie vanuit verschillende invalshoeken belicht. De presentaties zijn onderstaand in te zien. Aansluitend werd een paneldiscussie over menstruatie-leed op de werkvloer gehouden, om meer aandacht te vragen voor dit onderwerp.

Menstruatie: Minder ROOD!
Dr. Peggy Geomini
, gynaecoloog in het Máxima MC. Opleider. Expert in gynaecologische echografie, endometriose en myoom zorg. Onderzoek en wetenschap op het gebied van het ovarium en menstruatie problematiek.

Menstruatie: Het gaat niet alleen over minder ROOD.
Dr. Jacques Maas
, gynaecoloog MaastrichtUMC+. Expert op het gebied van endometriose en adenomyose. Seksuoloog. Onderzoek en wetenschap op het gebied van endometriose, seksualiteit en menstruatie problematiek.

Menstruatie: Het bloed kruipt waar het niet gaan kan.
Dr. Esther van Barneveld
, AIOS gynaecologie in de cluster MUMC+. Maar vooral net gepromoveerd op het gebied van endometriose.

Menstruatie-leed!
Prof. Dr. Marlies Bongers,
gynaecoloog Máxima MC, MaastrichtUMC+. Hoogleraar in de benigne gynaecologie met als leeropdracht: uterus pathologie: oorzaak, diagnostiek, en therapie met name minimaal invasief.

Fotoverslag

Fotograaf Maarten van Haaff

Sluiten
X Zoek