Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

‘Vrouwen met een stollingsstoornis verdienen betere diagnostiek en behandeling’

www.bloedstolling-bij-vrouwen.nl

Woensdag 17 april 2019 - Karin van Galen, internist-hematoloog Van Creveldkliniek UMC Utrecht

Ongeveer 1/100 mensen heeft een stollingsstoornis. Hemofilie is de meest bekende aangeboren stollingsstoornis en komt voornamelijk voor bij mannen. Daardoor is het minder bekend dat stollingsstoornissen nét zo vaak voorkomen bij vrouwen. Er is dan ook nog regelmatig sprake van miskenning van symptomen en lange diagnostische vertraging. Toch zijn vrouwen met een stollingsstoornis van vergelijkbare ernst, door hevige menstruaties en postpartum bloedingen, disproportioneel ernstig aangedaan t.o.v. mannen. Maar liefst 1/5 vrouwen die naar de gynaecoloog wordt verwezen voor hevig menstrueel bloedverlies, heeft een onderliggende stollingsstoornis.

Vanwege de gezondheidsrisico’s is het belangrijk dat zorgverleners stollingsstoornissen sneller herkennen bij vrouwen. Denk bijvoorbeeld aan een levensbedreigende bloeding bij een bevalling, maar ook aan de gevolgen op maatschappelijk en psychosociaal gebied. Om de medische zorg voor vrouwen en meisjes met een stollingsstoornis te verbeteren, is in mei 2018 het Nederlands Zorgnetwerk voor Vrouwen met een Stollingsstoornis (NZVS) opgericht. Op Wereldvrouwendag 8 maart heeft dit NZVS een online kennisplatform gelanceerd, ontwikkeld voor zorgverleners: www.bloedstolling-bij-vrouwen.nl.

Op het NZVS kennisplatform is informatie te vinden over de diagnostiek van stollingsstoornissen en de behandeling van vrouwspecifieke bloedingsproblemen. Zo staat er een symptomenchecker online die zorgverleners kan helpen om een stollingsstoornis te herkennen. Ook kunnen zorgverleners uit de eerste, tweede en derde lijn zich aanmelden bij het Zorgnetwerk voor Vrouwen met een Stollingsstoornis. Dit zorgnetwerk heeft tot doel om kennis te delen. Alle zorgverleners die vrouw specifieke bloedingsproblemen tegenkomen in de klinische praktijk kunnen zich aanmelden voor de nieuwsbrief. Zij worden dan tweemaal per jaar op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen en nascholingsmogelijkheden. Tot slot is laagdrempelig contact mogelijk bij vragen, suggesties ter verbetering en aanvragen voor nascholing.

NZVS
Sluiten
X Zoek