Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Netwerkavond 21 juni 2016

Op dinsdag 21 juni was er een netwerkavond en workshop in Gorinchem. De locatie Cantrijn was goed te bereiken (voor de meesten) en er was ruim parkeergelegenheid. Het tijdstip was ook goed. Er waren ongeveer 15 tot 20 deelnemers, huisartsen, specialisten, artsen in opleiding en gepensioneerde artsen. Er waren vaste VnVA-leden,maar ook nieuwe leden en leden die al langer lid zijn, maar nu voor het eerst kwamen.

Het onderwerp van de workshop was “Hoe maak je emoties bespreekbaar?” Nancy Tromp gaf leiding aan de workshop, zij deed dit vol enthousiasme en bezieling.

Nancy Tromp kon alle emoties en gelaatsuitdrukkingen goed uitbeelden en voordoen met haar gezicht, ze had hier veel voor geoefend!

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat communicatie voornamelijk non- verbaal gebeurd. Tussen de 50 -93% van de communicatie verloopt non-verbaal.
Je vraagt je hierna af : “Doet het er eigenlijk nog toe wat je zegt?”

We moesten om erin te komen tegen iemand, die we net vijf minuten geleden hadden ontmoet op de workshop, zeggen wat onze eerste indruk van die persoon was. (positief uiteraard!) Dit leidde tot verrassende ontdekkingen, soms ongemakkelijke gevoelens en ook bijzondere contacten.

Nancy leerde ons ook gezichten lezen. Zij deed dit aan de hand van krantenfoto’s en internetafbeeldingen. Zij volgt hierin de theorieën van Ekman, een Amerikaanse psycholoog (1934). Ekman onderschrijft zeven basisemoties: vreugde, verdriet, boosheid, angst, afschuw en minachting. Ook de achterliggende drijfveer voor de persoon om deze emotie te tonen werd besproken.
Het gezicht bestaat uiteraard uit twee gezichtshelften. Nancy leerde ons te focussen op de linker gezichtshelft en deze te lezen. Dit zal nog dagelijkse oefening vergen!

Na afloop hadden we een gezellige borrel met lekkere hapjes. Er was ruim gelegenheid om te netwerken.

Al met al een aangename en leerzame avond. Iedereen werd aangestoken door onze enthousiaste docent Nancy Tromp. De workshop is een aanrader.
Deze kleine regionale bijeenkomsten/workshops van de VnVA zijn voor herhaling vatbaar.

- Francine Kruyt

Een nerveuze patiënt…Hoe maak je non-verbaal contact?

Zenuwachtig, gespannen, bang voor de diagnose, zo komen patiënten vaak binnen. Dit is goed zichtbaar in lichaamstaal. Het is moeilijker contact te krijgen, mensen ogen afstandelijk en maken drukke gebaren of bewegen juist bijna niet.
Wat doe je dan als arts? Je kunt de angst niet direct wegnemen. Wel kun je de lichaamstaal beïnvloeden, door je bewust te zijn van je eigen lichaamstaal. 50 tot 93% van onze communicatie is namelijk non-verbaal. Jouw houding is dus heel bepalend voor het verloop van het gesprek. Wist je dat je met je houding ontspanning kunt brengen in een gesprek en zo je patiënt helpt te ontspannen?

Don'ts

  • Staren, vaak wegkijken of helemaal niet aankijken.
  • Je verschuilen achter je computer.
  • Een ‘starthouding’ aannemen door teveel voorover te leunen.
  • Teveel ‘hummen’ en knikken.
  • Armen over elkaar, handen onder tafel of handen achter je rug.
  • Achteroverleunen als de patiënt iets vraagt.

Do's

  • Zit rustig met beide benen op de grond.
  • Lach! Een vriendelijk gezicht is uitnodigend.
  • Maak oogcontact.
  • Toon je handen en polsen.
  • Gebruik ondersteunende gebaren ter hoogte van je hart of mond.
  • Observeer en reageer non-verbaal of verbaal op non-verbale signalen van anderen.

Wil je weten hoe jij beter contact maakt met je patiënten? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
X Zoek