Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Hoe zet jij dit jaar zelfzorg in je agenda?

Ook jij bent wellicht dit jaar gestart met het voornemen: 'Dit jaar ga ik mijn zelfzorg meer aandacht geven.' Want we horen dat bij veel artsen die we coachen. Gelukkig!!!! Want hoe kan je goed voor anderen zorgen, wanneer je niet goed voor jezelf zorgt?

Het is ook veel leuker om je zelfzorg proactief aandacht te geven, dan wanneer je ertoe gedwongen wordt door ziekte of andere life events.... Bij onze patiënten doen we ook aan preventie, toch?! Dus heel verstandig om dit ook bij onszelf te oen.

In jouw werk met je patiënten zie je waarschijnlijk regelmatig, dat voldoende slapen, goed eten en bewegen niet het enige is dat helpt bij zelfzorg. Al is dit natuurlijk een hele goede start.

Ook onderzoek heeft aangetoond, dat er meer bij komt kijken om goed in je vel te zitten, dan alleen de focus op het lichaam. Ons BLEZ model geeft daar de samenvatting van met de vier gebieden die aandacht nodig hebben. Als jij daarnaar kijkt, wat heeft voor jou dan de meeste aandacht nodig wat betreft jouw zelfzorg op dit moment?

Je brein – informeert je over de focus van jouw energie
Aandachtspunten: Focus, niet gestoord worden, regelmatig pauze, prioritering vooraf, intellectueel opladen, gegrond zijn.

Je lichaam – informeert je over je fysieke energie
Aandachtspunten: Slaap, voeding, beweging, pauzes, luisteren naar signalen.

Je emoties – informeren je of je positieve of negatieve energie ervaart
Aandachtspunten: Check in met zelf en anderen, positieve bevestiging, uitzoom-capaciteit, alles er kunnen laten zijn.

Je ziel – informeert je over jouw energie van betekenis en zingeving
Aandachtspunten: Weten wat voor jou betekenisvol is, bewust kiezen, ritmes, intentie zetten, intuïtie de ruimte geven

Om niet overrompeld te worden door de veelheid aan ideeën die dit geeft, kan je jezelf helpen om het simpel te houden: kies voor de komende week één van deze gebieden als aandachtspunt en probeer dit eens uit.

Ook in al onze nascholingen komt dit BLEZ model aan bod. Nieuwsgierig welke van deze nascholingen jou kan helpen in je zelfzorg?? Klik dan deze link aan met informatie.

We zien je graag!

mpowr
Sluiten
X Zoek