Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

2018 - VNVA Lustrumcongres

De VNVA, een 85-jarige dame met allure!

Verslag door Clara Peters

85 jaar! Een eerbiedwaardige, nog steeds actieve dame, onze VNVA. Een groot aantal vrouwelijke artsen van alle leeftijden, waaronder ook een aantal 85-plussers, trok naar Amsterdam om dit te vieren. Plaats van de viering was het voormalige Pathologisch Laboratorium, op het oude Wilhelmina Gasthuisterrein, waar een aantal lustrum-deelnemers nog wel wat opleidingsherinneringen hadden liggen, zoals ik onder andere van Cisca Griffioen hoorde.

Tijdens de ledenvergadering in de ochtend werd onze vaste steun en toeverlaat van het secretariaatsteam Joke Selhorst tot haar eigen verbazing (“Waarom is mijn familie ineens hier?”) benoemd tot buitengewoon lid en vervolgens tot erelid van de VNVA. Bijzonder verdiend!

Het spits van het Lustrumcongres werd afgebeten door Carina Hilders, naast gynaecoloog en bestuursvoorzitter van het Reinier de Graafziekenhuis in Delft ook bijzonder hoogleraar medisch management en leiderschap aan het EMC. Zij hield een warm pleidooi voor solidariteit binnen de gezondheidszorg. Hoe hoog we ook in allerlei rijtjes staan wat betreft de kwaliteit van onze zorg: zolang mensen met een lagere sociaal economische status nog 17 jaar eerder chronisch ziek worden en 7 jaar eerder dood gaan dan hun hoger ingeschaalde landgenoten, klopt er toch iets helemaal niet! Als zorgprofessionals moeten we dit samen veranderen: niet alleen door minder dubbele diagnostiek, lagere kosten voor medicijnen, niet blind varen op protocollen, het menselijke in de zorg voor kwetsbare patiënten terugbrengen maar we moeten ook goed zorgen voor de mensen in de zorg zelf, zodat zij geïnspireerd hun werk blijven doen en niet in een burn-out raken.

Mala Misra, aios klinische genetica, nam ons mee in haar essay “Hoera! een meisje!” waarmee ze dit voorjaar de eerste VNVA Essayprijs won. Over de voorkeur voor een zoon in bepaalde culturen, de beweegredenen en de gevolgen daarvan, zeker ook met de tegenwoordige moderne technieken.

Het verhaal wat mij het meest aansprak van de hele dag, was dat van Simone Filippini. Na jarenlang diplomaat te zijn geweest ,met speciaal aandachtsgebied de ontwikkeling van vrouwen, nu directeur van het NIMD (Netherlands Institute for Multiparty Democracy). Zij vertelde bevlogen over solidariteit met vrouwen op internationaal niveau. De ene keer ging het over ontwikkeling voor vrouwen, dan weer over de bescherming van vrouwenrechten, over seksuele en reproductieve gezondheid maar ook over vrouwenrechten in oorlog en vrede. Solidariteit begint bij jezelf: het beschermen van anderen in je omgeving die dat nodig hebben, verantwoordelijkheid nemen voor de wereld om je heen en dat ook uitdragen.

Na een lekkere lunch met prachtige kamermuziek van het Segheria kwintet, namen we deel aan diverse workshops. Een aantal deelnemers bracht een bezoekje aan de prachtige fotoserie van 85-plussers door Romi Tweebeeke en Lotte Schrander. Ook bood en overbood men nog regelmatig op verschillende veilingstukken zoals schilderijen, een beeld, een tafel en diverse workshops en voorstellingen. De veiling bracht uiteindelijk het prachtige bedrag van € 2825,- op voor de Stichting “Vrouwen voor vrouwen” die vrouwen in Nepal met Pelvic Organ Prolapse voorlichting geeft en behandelt. Gynaecologe Loes Harmsen hield een warm pleidooi voor dit goede doel.

De workshop “Speechen als Michelle Obama “ van organisatieadviseur Henriëtte Koomans vond ik geweldig. Niet dat ik van plan ben voor een vol stadion te gaan speechen maar ook voor een toespraak voor een kleiner gezelschap deed ik inspirerende tips op, hoe je je publiek kunt bespelen door herhalen, je boodschap in drie stukken te brengen en mensen zo te overtuigen.

Daarna werd ik helemaal zen in de yogaworkshop van Sharmayne van Orsouw.
Van de andere workshops hoorde ik ook leuke verhalen, met name de workshop “Match your Message”, over professionaliteit uitstralen in uiterlijk en kleding, werd hoog gewaardeerd.

Na de thee werd de VNVA Els Borst Oeuvreprijs uitgereikt aan Hanneke Takkenberg, voor haar niet aflatende ijver om zowel de resultaten van seksespecifiek onderzoek in de thoraxchirurgie voor het voetlicht te brengen, maar ook binnen haar ziekenhuis de diversiteit te bevorderen en nu ook als hoogleraar met haar collega’s van het Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren aan de weg te timmeren.

Tenslotte vertelde Anja Machielse, bijzonder hoogleraar ”Empowerment van kwetsbare ouderen” in Utrecht, ons over het belang van sociale verbondenheid, persoonlijke aandacht en een eigen netwerk voor ouderen, zeker ook bij lichamelijke en/of geestelijke achteruitgang.

Het was weer een geweldige dag, niet in het minst door het weerzien van vele collega’s maar zeker ook door inhoudelijk prachtige presentaties door inspirerende vrouwen!

Fotoverslag

Fotograaf: Maarten van Haaff

Lustrumcommissie

De Lustrumcommissie bestaat uit de volgende personen:

  • Caroline Schneeberger, commissievoorzitter
  • Lydia Ketting-Stroet
  • Maayke Sluman
  • Francine Kruyt
  • Anna Koch
  • Karin Von Eije
  • Joke Selhorst
b5MVH1908 kopie

V.l.n.r. Anna Koch, Francine Kruyt, Lydia Ketting-Stroet, Caroline Schneeberger (commissievoorzitter), Joke Selhorst, Maayke Sluman.

Karin Von Eije staat niet op de foto.

Sluiten
X Zoek