Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Afdeling Noord Nederland

Van de redactie

Activiteiten

Nieuwsbrief

Jaarverslag 2020 VNVA Afdeling Noord-Nederland

Begin 2020 hadden we enthousiaste plannen voor diverse aansprekende en geaccrediteerde activiteiten met onze afdeling. In verband met de Covid 19 pandemie waren we helaas al snel genoodzaakt deze plannen aan te passen, dan wel uit te stellen tot veiliger tijden. De agenda was daardoor ineens erg leeg. Een ongekende situatie. Er kwam een ander “normaal” en we moesten helaas allemaal inspirerende bijeenkomsten, persoonlijke ontmoetingen en contacten missen.

Het jaar 2020 was veelbelovend begonnen met de uitreiking van de Aletta Jacobsprijs in Groningen aan Khadija Arib. Een feestelijke en inspirerende bijeenkomst in een overvolle aula van het Academiegebouw in Groningen. Op 6 maart konden we daar met een delegatie aanwezig zijn bij de uitreiking van deze welverdiende prijs en namens de VNVA aan Khadija Arib persoonlijk onze felicitaties overbrengen!

Wat 2020 ons daarna bracht zullen we niet snel vergeten. Een heftig jaar voor ons allemaal. Een jaar dat veel van ons vroeg bij het bestrijden van de pandemie. Een jaar van verdriet en van pijnlijk gemis aan persoonlijk contact. Gemis aan spontane persoonlijke contacten, die zo belangrijk zijn voor mensen en steun, troost, gezelligheid, inspiratie en energie geven.

Gelukkig was dit tegelijk ook een jaar van reflectie, van vindingrijkheid en inzet. Een jaar vol van veerkracht, initiatieven en van samen werken aan oplossingen.

Ontmoetingen en bijeenkomsten en vergaderingen moesten worden gecanceld of worden verplaatst naar online.

Na intern beraad en de nodige aanpassingen kon onze geplande huiskamermeeting rond zwangerschap, bevalling en ouderschap op 6 juli alsnog digitaal gerealiseerd worden. Deze avond werd georganiseerd door Sharon Poort met een inleiding door Mr. Dino Jongsma, jurist LAD/FMS via Zoom en met hulp van Joke Selhorst van het landelijk secretariaat. Er waren 13 deelnemers. Een leuke en informatieve avond met veel actuele interactie en ruimte voor vragen. Voor herhaling vatbaar!

Met genoegen denken wij ook terug aan onze “live” ALV op 26 augustus in de Biotoop in Haren - in covid-proof opstelling. Vooraf was er gelegenheid om samen een hapje te eten in Intermezzo. De ALV werd bezocht door 21 leden. Jaarverslag en financieel jaarverslag werden goedgekeurd in de vergadering met dank voor de goede verzorging aan de penningmeester Greet Meihuizen. Aansluitend verzorgde Lawrencia Dsane, AIOS gynaecologie UMCG, een boeiende, inspirerende en kleurrijke presentatie over haar activiteiten in Ghana o.a. met de Stichting Berekum. Ook hoorden wij van Lawrencia meer over de inzet voor vrouwen in Ghana door Breastcare International Ghana (BCI Ghana). Prachtige initiatieven.

Daarna was het tijd voor onze zomerborrel met nog alle gelegenheid om elkaar te ontmoeten en bij te praten. Een zeer geslaagde avond.

De nieuwsbrief van de hand van Willy-Anne van Stiphout en Hedwig Grooten was ook dit jaar weer een goed medium om contact te houden en onze noordelijke leden te informeren.. Berichten aan de leden werden deels per post en deels digitaal verzonden.

In dit digitale tijdperk ontvingen de leden ook regelmatig updates en berichten per email via de landelijke VNVA nieuwsbrieven en via twitter en facebook. De landelijke online huiskamerbijeenkomst van Moniek de Boer en Angelique van Dam “ Veerkracht in tijden van Covid-19” op 3 december 2020 werd ook vanuit Noord-Nederland goed bezocht.

Helaas moest Sharon Poort wegens verhuizing naar elders het bestuur medio 2020 verlaten. Gelukkig zijn Greet Meihuizen, Shirley Mungroop, Els Struijk en Hedwig Grooten bereid door te gaan als bestuurslid. Hier moet wel vermeld worden dat aanvulling van het bestuur niettemin zeer welkom is! Wie o wie wil aansluiten als nieuw bestuurslid? Wie als penningmeester? en wie als voorzitter?

Voorlopig gaat dit bestuur nog door en er past op deze plaats ook zeker hulde en dank aan alle leden die beschikbaar zijn voor hand- en spandiensten en activiteiten en die het bestuur waar nodig aanvullen.

Tenslotte: hier dient zeker niet onvermeld te blijven dat er naar aanleiding van discussie op de ALV met een aantal jongere leden wordt gekeken naar de start van “Young VNVA”!

Wie aan wil sluiten? Van harte welkom!

Hierover graag meer in 2021.

Vervolg en vooruitblik 2021

Als start van 2021 werd op 14 januari door Liesbeth Jansen een mooie huiskamermeeting georganiseerd over “Peersupport” i.s.m. Anouk van der Horst-Schrivers en Jan Jaap Erwich met hulp van Joke Selhorst.

We beraden ons als bestuur op nog meer aansprekende en geaccrediteerde activiteiten voor jonge artsen, en voor studenten. En meer zichtbaarheid online. Een en ander als promo voor onze vereniging. Dit met medewerking van onze adviserende bestuursleden uit de Young VNVA.

Een onderwerp dat nu leeft bij studenten is: “een pauze nemen of carrièreswitch tijdens de studie (ook vanwege gedwongen andere invulling door bijvoorbeeld de eerste lockdown)” en ook “ wil ik wel of niet daadwerkelijke werken als dokter?”

Samen met de KNMG Groningen/Drenthe werkt de VNVA NN aan een avond voor geneeskundestudenten. Omdat een real life studentenavond voorlopig geen optie is, kijken we naar de mogelijkheid van een webinar Bij dit webinar kan dus worden ingegaan op switchen binnen de geneeskunde en op twijfels tijdens de studie, mogelijk ook voortkomend uit carrièrekeuzes o.a. in samenhang van loopbaan en privéleven.

Aan de interessante bijeenkomsten en meetings die in de komende periode worden georganiseerd door de landelijke VNVA (o.a. Els Borstsymposium zaterdag 20 maart) zullen wij vanuit Noord ongetwijfeld met interesse deelnemen.

De middagen voor 60 plus-artsen die door VNVA Noord-Nederland samen met KNMG Groningen / Drenthe worden georganiseerd staan voorlopig on hold. En dat geld ook voor de bijeenkomsten in de agenda’s van andere organisaties en netwerken zoals VVAO, Soroptimisten, NVR, alumnivereniging Antonius Deusing, FJS, KNMG, RUG, studium generale en landelijke activiteiten van de VNVA.

Deze worden voorlopig uitgesteld of worden digitaal georganiseerd. Bericht volgt.

Ja, het zijn andere tijden met andere mogelijkheden…en …ja, er komen in 2021 ook weer andere tijden!

Save the date!

Op 17 juni 2021 zijn onze ALV en zomerborrel gepland in de Biotoop in Haren. We zien uit naar een mooie covid-proof bijeenkomst met ALV en de presentatie van een actueel onderwerp of workshop. En veel gelegenheid tot onderling hernieuwd contact als dat weer mogelijk is.

Ook zien wij er naar uit om eind 2021 of begin 2022 een bezoek te brengen aan de tentoonstelling Viva la Frida! in het Drentsch museum in Assen. De Mexicaanse Frida Kahlo (1907-1954) is een van de bekendste vrouwelijke kunstenaars ter wereld. Door een ernstig busongeluk lijdt ze veel pijn en ondergaat door de jaren heen een groot aantal operaties. Wat haar telkens de kracht geeft om door te gaan is haar grote liefde voor de kunst, voor haar man de kunstenaar Diego Rivera en voor Mexico en zijn volkscultuur. Ze schildert zelfportretten die doorvlochten zijn met symboliek uit haar persoonlijke leven. De onstuimige relatie met Rivera en haar gebroken lichaam staan vaak centraal. Graag horen en zien wij meer over haar.

Meer hierover in onze voorjaarsnieuwsbrief… Wat zal 2021 ons brengen?

Graag tot ziens, bestuur VNVA Noord-Nederland

b5MVH4219 kopie

Bovenste rij van links naar rechts: Sharon Poort, Hedwig Grooten, Greet Meihuizen
Onderste rij van links naar rechts: Els Struijk, Shirley Mungroop

Sluiten
X Zoek