Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

'Peersupport', 21 januari 2021

Op 21 januari jl. vond de digitale huiskamermeeting 'Peersupport' van de VNVA plaats. Met drie fijne sprekers werd het onderwerp belicht vanuit diverse oogpunten: persoonlijk, als Peersupporter en oprichter van Peersupport binnen het UMCG.

Met een proactieve benadering na een opgemerkt incident, wordt de zorgverlener benaderd. De klachten of incidenten kunnen zich bevinden in het kader van een klacht of het overlijden van een patiënt, maar het kan ook gelden in het kader van een tuchtcollegezaak. Hierop volgt er volgens een stroomschema een paar gesprekken die naar behoefte vormgegeven kunnen worden. Hierbij worden alle facetten van een belevenis dan wel klacht benaderd en wordt het gevoel van de zorgverlener belicht. Hierdoor verdwijnt het gevoel van schaamte en lucht een gesprek op in de warboel van gevoelens, gevoel van schaamte en machteloosheid. Door duidelijk handvaten te geven en gehoord te worden, zal de zorgverlener de gebeurtenis kunnen verwerken. Het kan ook goed helpen bij de voorbereiding voorafgaand aan een tuchtcollegezaak.

In de groep van ruim 30 deelnemers werden vragen en opmerkingen gesteld via de chatfunctie. Hierop werd zeer goed gereageerd door de sprekers. Alle opmerkingen en vragen kwamen aan bod. Vanuit diverse ziekenhuizen en huisartsenposten wordt tegenwoordig Peersupport aangeboden.

Sluiten
X Zoek