Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

2021 - Corrie Hermannprijs Symposium

“Migraine bij vrouwen: een hoofdpijndossier”

In de prachtige Gertrudiskapel in Utrecht werd de VNVA Najaarsledenvergadering geopend door voorzitter Lydia Ketting-Stroet. Vele onderwerpen kwam voorbij waaronder de statutenwijziging in het kader van de WBTR, de begroting en de plannen voor 2022 met een symposium over Zintuigen, de huiskamermeetings, het VNVA Els Borst Oeuvreprijs Symposium en meer. Ook waren er woorden van dank aan de aftredende leden van de commissie Corrie Hermannprijs te weten Marijke Bootsma en Nine Knoers die vele jaren voorzitter van deze commissie was. En er werd een welverdiend erelidmaatschap toegekend aan Hedwig Grooten die vanuit de afdeling Noord-Nederland enorm veel activiteiten voor de VNVA verricht. Tot slot werd de VNVA Lustrumcommissie 2023 geïnstalleerd die van start zal gaan met de voorbereidingen ter ere van 90 jaar VNVA!

Dagvoorzitter Jeanine Roeters van Lennep introduceerde het Corrie Hermannprijs Symposium dat aansluitend aan de Najaarsledenvergadering werd gehouden.

Dit jaar ging de Corrie Hermannprijs naar Antoinette Maassen van den Brink, hoogleraar Farmacologie, en bij de feestelijke uitreiking van deze prijs hoort een mooi symposium over het werkveld van de prijswinnares. Dit keer extra feestelijk, omdat we na anderhalf jaar weer als vanouds bij elkaar konden zijn, nu ja, wel na een Coronacheck natuurlijk, maar dat mocht de pret niet drukken. Corrie Hermann, naar wie deze prijs is vernoemd, is zelf ook aanwezig.

Na een korte inleiding van interniste Jeanine Roeters van Lennep, medeorganisator en werkmaatje van Antoinette, doet Doeke Keizer, huisarts in Harkema, de aftrap met de introductie van de casus van de dag, een mevrouw met aanvallen van pijn met gezichtsvelduitval.
Via zijn ‘spreekkamer’ krijgen we een goede indruk hoe de patiënt met migraine zich presenteert, welke impact migraine heeft op iemands dagelijkse leven, hoe de huisarts kan helpen, maar ook wat de patiënt zelf kan proberen om de frequentie van de aanvallen te verminderen.
Na het uitsluiten van de bekende alarmsymptomen bij hoofdpijn, kan de huisarts een heel eind komen met goed informeren, medicatie- en leefstijlaanpassingen, maar soms is er een doorverwijzing naar de neuroloog noodzakelijk.

Neuroloog Emile Couturier vertelt over de verschillende behandelingsmogelijkheden en de consequenties van deze chronische neurovasculaire hersenziekte voor de maatschappij. Het treft in Nederland zo’n 2- 3 miljoen mensen en vrouwen 3 maal zo vaak als mannen. Migraine staat in de top 3 op ranglijst van de ”most disabling diseases” van de WHO. Bezuinigen op de directe kosten leidt tot uiteindelijk hogere kosten. De maatschappelijke kosten door verlies aan arbeidsproductiviteit ten gevolge van migraine werd in 2007 voor Nederland geschat op €1,7 miljard per jaar.

Mensen met migraine hebben een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, hier kan de internist een bijdrage leveren aan de zorg.

Jeanine Roeters van Lennep, licht de verbanden toe tussen pre-eclampsie, hartvaatziekten en migraine. Patiënten met pre-eclampsie hebben een verhoogd risico op hart en vaat zieken. Dit risico neemt af indien in de nazorg optimale cardiovasculaire zorg wordt verleend. De aanwezigheid van migraine met aura dient meegenomen te worden in de risicobepaling op cardiovasculaire ziekte. Pre-eclampsie en migraine hebben een overlappende pathofysiologie.

Na het over en weer wisselen van lovende woorden tussen Jeanine Roeters van Lennep en de prijswinnares van 2021, Antoinette Maassen van den Brink, neemt de laatstgenoemde ons mee in de wereld van de farmacologische werking en de effectiviteit van de verschillende middelen tegen migraine. Een fijne en goed geslaagde, interactieve paneldiscussie bezegelt deze mooie en informatieve bijeenkomst.

Mede namens het VNVA bestuur,

Lewi Vogelpoel

Fotoverslag

Fotograaf: Maarten van Haaff

Sluiten
X Zoek