Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Hoe wordt jouw nieuwe normaal?

Door Moniek de Boer & Angelique van Dam

5 vragen die je jezelf als arts moet stellen nu de lockdown veranderd.

De artsen die deelnamen aan onze webinars, “Veerkracht door leiderschap”, hebben allen een verschillende rol tijdens de COVID-19 pandemie. Sommigen staan echt in de frontlinie, zoals bijvoorbeeld intensivisten en anesthesisten. Of revalidatieartsen; zij zien patiënten met de gevolgen van IC-opnamen. En huisartsen en specialisten, die het na de eerste crisisorganisatie rustiger kregen. Meer tijd per patiënt.

Artsen in de frontline ervaren de waardering en het nut van hun werk. De flow van samenhorigheid, het redden van levens, ongeacht welke functie je voorheen bekleedde in het ziekenhuis. Beslissingen die zeer snel genomen worden, weinig onzinnige registratielast. Het vak eigenlijk zoals je het altijd wilde doen. Dat geeft vleugels! Natuurlijk komt straks, als het ergste voorbij is, de moeheid, het terugkijken, de reflectie. En ook de vragen: hoe ga ik het nu verder doen als alles weer normaal is. Hoe houd ik deze flow vast?

Anderen, die het misschien nu relatief rustig hebben, nu patiënten zich nog niet melden met andere klachten, vragen zich ook af: hoe ga ik het straks doen. Ik heb ervaren dat de rust, de tijd voor een patiënt, de persoonlijke aandacht die ik nu kan geven, een enorme verdieping zijn in mijn werk als arts. Dat ik er veel meer vreugde uit haal.

Als arts zijn we gewoon heel snel in de doe-stand te gaan. Dus wij proberen nu acties in te zetten hoe we het straks gaan doen. Leiderschap voor artsen vraagt echter eerst stil te staan. Stel jezelf bijvoorbeeld eens de volgende vragen:

  • Wat heb ik kunnen leren van mijn situatie in COVID-19?
  • Wat is mijn grootste verlangen over mijn nieuwe normaal?
  • Wat vraagt dat van mij in hoe ik ben? Welke delen van mijzelf zet ik in?
  • Wat is er helpend en wat zijn de barrières bij dit nieuwe normaal?
  • Vanuit de antwoorden die je hebt gekregen: wat is je eerste stap?

Deze vragen geven je richting in je leiderschap en in je daaruit voortvloeiende acties om jouw nieuwe normaal vorm te geven.

Sluiten
X Zoek