Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Growth Mindset & Fixed Mindset

Door: Angelique van Dam

Growth&fixed Mindset

De anios orthopedie die voor me zit loopt helemaal vast in het patroon:

graag willen laten zien, dat ze het kan – zenuwachtig worden – slechter presteren dan ze kan – niet zo goed beoordeeld worden – nog zenuwachtiger worden – herhaal…..

Een duidelijk resultaat van de ‘fixed mindset’. Carol Dweck heeft vele jaren research achter de rug en kwam op dit simpele verschil tussen mensen die goed presteren en mensen die niet zo goed presteren. Zij schrijft hierover in haar boek ‘mindset’.

Zowel in de coaching met deze anios als in de workshop die ik gaf voor opleiders gaf dit model verheldering. Het leuke is namelijk, dat je de growth mindset kan oefenen. Bijvoorbeeld door jezelf steeds te helpen herinneren aan dit zinnetje:

‘Wil je er slim uitzien? Of wil je leren?’

Wanneer je dit zinnetje als a(n)ios regelmatig gebruikt, hoef je je minder zenuwachtig te maken en kom je uit de negatieve spiraal. En wanneer je dit als opleider gebruikt, kan je je a(n)ios ondersteunen om de juiste mindset te kiezen. Dan moet je dit als opleider natuurlijk ook wel in je eigen gedrag laten zien: dat betekent, dat wanneer je zelf fouten maakt je zelf ook vanuit de growth mindset komt. Dat zal nog best een beetje oefening vragen.

Meer handvatten om vanuit die growth mindset te komen krijg je in al onze nascholingen. Op 15 maart hebben we weer een ééndaagse vind je WHY. En op 13 april start weer een leergang medisch leiderschap voor A(N)IOS. Wil je weten welke nascholing geschikt voor je is bel Angelique van Dam dan op 06-24705672. VNVA leden krijgen 10% korting!

Sluiten
X Zoek