Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Is there drama in the AIR?

Door: Moniek de Boer

Dramadriehoek angst onmacht miskenning nieuw (3)

Ik dacht... zo vlak na de zomervakantie is het wel weer een goed moment om over drama te beginnen. Want voordat je het weet zit je er weer middenin :-).

Drama komt altijd langs in coaching en in de nascholingen. De dramadriehoek. Waarin je vanuit slachtoffer, aanklager of redder op situaties reageert. Waarin je op dat moment helemaal rechtvaardigt waarom je zo doet:

omdat niemand anders... (redder)
omdat zij altijd... (aanklager)
omdat ik altijd... (slachtoffer)

Of het nu gaat om roosteren, diensten overnemen, de zorgverzekeraar of de RvB.
Je kan vast je eigen voorbeelden verzinnen en je weet ook vast je voorkeursrol (ik ken ze alle 3 heel goed, maar de slachtoffer komt makkelijk langs in mijn hoofd...).

Je komt altijd in de dramadriehoek vanuit angst, onmacht of miskenning. Miskenning van jezelf, of miskenning van de ander.

Wat het pijnlijke is aan de dramadriehoek, daarom heet het zo: het is altijd reactief. Er ontstaat iets, of je houdt een situatie in stand, die je niet wilt. Dus je reageert op de situatie in plaats van dat je zelf invloed uitoefent op wat je eigenlijk wilt bereiken.

Er zijn vast meer voorbeelden te bedenken, want het is heel makkelijk om in drama weg te glijden (klagen, pleasen, zelfmedelijden).

Om deze glijpartijen te voorkomen zijn kleine ankers, kleine hulpmiddelen altijd prettig. Eén van die hulpmiddelen is het acroniem: AIR.Want dat is ook waaraan je merkt dat je in de dramadriehoek terecht komt. Er verschuift iets in de energie in de lucht, het voelt ineens heel anders. Je krijgt een andere energie om je heen.

A: Attention
Waar richt je je aandacht op? Op het probleem, op datgene dat je niet wilt, op datgene waar je je aan ergert, of op hoe je het liever zou willen. Op je verlangen, je visie.
I: Intention
In de dramadriehoek richt je je aandacht op waar je last van hebt, waar je van weg wilt. Als je meer rust en plezier wilt hebben, richt je je op je visie, wat je in de werkelijk wilt brengen, wat je voor elkaar wilt krijgen.
R: Result
In de dramadriehoek zijn resultaten altijd voor de korte termijn en reactief. Als je meer blijvende resultaten wilt hebben zal je daar je aandacht op moeten richten en iedere keer kleine stapjes moeten nemen.

Dus AIR helpt je je bewust te zijn...

· Wat hangt er om jezelf heen?

· Wat hangt er om de ander heen?

· Wat hangt er in je vakgroep of op je praktijk?


Het helpt je bewust te worden of er drama in de lucht zit. En dan is het een kwestie van kiezen.

Wat dan is het zaak om je aandacht te shiften - ga je mee met het drama, of stap je eruit, door te vragen wat er nodig is?
Ga je stilstaan bij wat je eigenlijk wilt? En droom je daar naartoe?
En welke stappen kan je daar in zetten? Kleine stappen.

Soms vraagt het een stukje persoonlijke ontwikkeling, om proactief te durven zijn, om je te durven uitspreken.
Soms vraagt het om anders met je omgeving om te gaan.

Maar het begint met bewustwording!

Wil je hiermee aan de slag.

Schrijf je dan nog in voor de nascholing Tijd voor je Toekomst. Deze start op 29 september.

Als VNVA lid krijg je 10% korting: vnva10.

Sluiten
X Zoek