Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Vogels lijken van nature samen te kunnen werken. En wij?

Door: Angelique van Dam

vogels werken samen

Als je die zwermen vogels ziet vliegen en de meest prachtige vormen met elkaar creëren lijkt dit helemaal vanzelf te gaan. Het is adembenemend om naar te kijken. Om even van te genieten dit 1 minuut durende filmpje van prachtige patronen die vogels samen maken in de lucht.

Voor mensen gaat dat samenwerken niet zomaar van nature soepel. Omdat we nu eenmaal mensen zijn met al onze individuele eigenaardigheden en kwetsbaarheden is het terecht om het als een klein wonder te beleven wanneer het in een samenwerking soepel gaat. Want dit is zeker niet zomaar vanzelfsprekend!

In je werk als arts speelt tegenwoordig samenwerken een hele belangrijke rol. Dus daar heb je vaardigheden voor nodig. In het samenwerken met je patiënten ben je al heel vaardig en heb je veel geleerd. Maar in die situatie is de rolverdeling over het algemeen heel duidelijk. Dat is in samenwerkingen met collega’s, (poli) assistenten, bestuurders of anderen niet altijd het geval. Dus daar heb je andere vaardigheden voor nodig.

In onze Leergang medisch leiderschap (leiderschap voor álle artsen) gaan we naast jouw persoonlijke leiderschap ook aan de slag met hoe jij het beste kan samenwerken. Daarbij gebruiken wij onder andere de piramide van Lencioni.

Naar aanleiding van veel onderzoek in teams heeft Lencioni dit model gemaakt wat helder de dysfuncties in een team laat zien. Bovenaan zie je ‘resultaten’ staan. Dat is waar ieder team mee bezig is. Meestal is de grootste focus daarop. Wat Lencioni in goed functionerende teams zag, is dat deze piramide een hierarchisch model is: wanneer de onderste lagen niet goed gaan, heeft dit invloed op de lagen erboven. Met andere woorden: je kan je nog zo goed richten op die resultaten, maar wanneer het niet duidelijk is bij wie welke verantwoordelijkheid richt, dan worden je resultaten nooit optimaal. En zo gaat dit steeds een laagje naar beneden.

frustraties van teamwork

Sta eens stil bij ieder van deze lagen. Kijk eens naar één van je teams waarin jij samenwerkt en scoor dit team. Van beneden naar boven. Zit je aan de kant van een ‘sterk team’ of aan de kant van een ‘zwak team’?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Stuur me een berichtje of kijk eens bij de leergangen, die in maart weer gaan starten.

  • Leergang medisch leiderschap: voor (hui)artsen en medisch specialisten

o Start 6 maart 2024

o 6 volle dagen nascholing verspreid over 4 maanden

o Concrete handvatten om direct toe te passen in je dagelijkse leven en werk, waardoor het (weer) leuker wordt en meer voldoening geeft

o 3 individuele coaching sessies

o 36 PE punten

o Klik hier voor meer informatie en opgeven

o Een online leeromgeving met veel theoretische achtergrond

  • Leergang medisch leiderschap voor AIOS en ANIOS

o Start 1 maart 2024

o 3 volle dagen nascholing verspreid over 3 maanden

o Ontdek jouw sterke punten en welk leiderschap jij van nature in je hebt

o 2 individuele coaching sessies

o Een ondersteunende groep die vergelijkbare problemen ervaren

o Klik hier voor meer informatie en opgeven

o Een online leeromgeving met veel theoretische achtergrond

Aarzel niet om Angelique van Dam te bellen wanneer je meer wilt weten: 06-24705672. Of lees hier over onze andere nascholingen.

Onze enthousiaste trainers, die deze leergangen begeleiden:

Angelique van Dam, huisarts np | coach | trainer

Valerie Overmeer, leiderschaps coach | trainer

Arijaan Valkenburg, gynaecoloog-perinatoloog | opleider | trainer

mpowr banner
Sluiten
X Zoek