Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Stilstaan om vooruit te komen

Door Moniek de Boer & Angelique van Dam

Ken je het nog van jezelf? Hoe bevlogen en gepassioneerd je begon met het vak? Misschien als onderzoeker, misschien als anios. Misschien wel direct als aios! Je had het gevoel alsof je op een grote roze wolk zat, alles was mogelijk en alles ging je lukken. De weg naar je uiteindelijke doel lag vast; huisarts, specialist of een andere keuze. Dus monter ging je dat pad op.

En nu, vele jaren later, hoe is het nu met je bevlogenheid? Sta je ’s morgens weleens op met het gevoel geen zin te hebben, of niet meer te weten waarvoor je het doet? Kom je ’s avonds moe thuis en vraag je je af waar je je die dag mee bezig hebt gehouden? Dan sta je niet alleen, het is een vraag die wij veel zien in onze coaching praktijk. Bevlogenheid raakt op, door vermoeidheid, doordat je allemaal taken heb gekregen die je niet passen of doordat je energie verliest aan administratieve of bureaucratische rompslomp.

Wat is er nodig om je bevlogenheid weer terug te vinden?

  1. Ken je Why. Simon Sinek heeft een heel simpel model ontwikkeld (zie afbeelding). De Why staat voor hetgeen je het diepste raakt, wat je het meest belangrijk vindt. Dit komt tot uiting in het kennen van je waarden. Wat is er echt belangrijk, wat doet er echt toe. Het beantwoorden van steeds opnieuw de vraag: waarom is dat belangrijk? En als je het antwoord hebt gegeven weer de vraag: waarom is dat belangrijk? Op die wijze kom je steeds een laagje dieper in jezelf. Simon Sinek gebruikt in zijn bekende filmpje de start zin: We believe in… Dat is een mooie startzin om te weten wat voor jou belangrijk is. Waar geloof je in?
  2. Sta stil bij wat je beweegt. Je leert je Why alleen kennen als je ruimte maakt om deze weer te vinden. Dat lukt niet in een hectisch bestaan. Dat vraagt bewust stilstaan, naar binnen keren en reflecteren. Dat betekent niet altijd in retraite gaan, maar kan ook het begin en eind van de dag zijn. Begin de dag met een intentie, wat vind je belangrijk de komende dag? Komt de zin: ‘eigenlijk zou ik…’ vaak voor in je ochtend, wat zou je dan eigenlijk liever willen? Sta hierbij stil, dat geeft helderheid aan je verlangen. Aan het eind van de dag weer een aantal minuten; waar was je dankbaar voor, wat was er mooi? Hierdoor vind je beter woorden voor wat er voor jou echt toe doet.

Hoe kan je daarna je Bevlogenheid behouden?

  1. Kies bewust. Als je weet wat je echt wilt, wat er echt voor jou toe doet, dan is het belangrijk dat je echt kiest. De verantwoordelijkheid neemt voor je keuze, ook voor de mindere kanten ervan. Het bijzondere is dat die schaduwkanten van een keuze minder erg zijn als je zelf vanuit autonomie die keuze maakt. Sinek geeft in zijn model heel mooi weer dat vanuit je WHY je je HOE en WAT beter kan definiëren. Past je WAT bij wat je ten diepste wilt?
  2. Behoud je energie. Een risico van bevlogenheid is dat je daar al je tijd aan wilt besteden. Dat het je opslurpt en je alles om je heen vergeet. Dat is voor korte tijd prachtig, maar in de werkelijkheid niet zo lang vol te houden. Je zal moeten ook aan zelfzorg moeten doen. In zijn boek ‘Nooit meer druk’, beschrijft Crabbe dat heel mooi. Juist om te doen wat je het liefste doet moet je zorgen dat je energie hebt om dit te doen. Dus weten waar je van oplaadt, genoeg rust nemen, je emoties reguleren en afstand nemen. Het is dus geen keuze tussen aandacht geven aan waar je bevlogen over bent en bijvoorbeeld sporten. Het is gaan sporten om al je energie aan je bevlogenheid te kunnen blijven geven.

Kortom, het is heel belangrijk de tijd te nemen om stil te staan, zodat wat je ten diepste wilt naar boven komt, dat je daarin keuzes kunt maken en bij de uitvoering je energie weet te managen.

Sluiten
X Zoek