Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Op weg naar gelijke beloning en gelijke gewaardeerdheid

Door Mia Sol

Publicatiedatum: 29-05-2019
Niet eerder werd zoveel bekendheid gegeven aan het verschil in beloning tussen mannen en vrouwen bij identiek werk dan in de aanloop naar deze Europese parlementsverkiezingen. Frans Timmermans heb ik het 3 keer horen zeggen. In zijn campagnetour door Europa heeft hij het ongetwijfeld in vele talen - in veelvoud - herhaald.

Mia Sol

In het bedrijfsleven gaat het om 19 % verschil en gecorrigeerd voor factoren als het opleidingsniveau blijft er een onverklaard verschil over van 7 procent aldus ons CBS. Er zijn ongetwijfeld Europese landen waar het verschil na correctie veel sterker is dan in ons land.

Hieraan gerelateerd is de tijd die dagelijks besteed wordt aan onbetaald werk. Onbetaald werk bevat routine huishoudelijke taken: boodschappen, zorgen voor deelnemers van het huishouden, kindzorg, mantelzorg, vrijwilligerswerk. De OECD heeft een monitor hiervoor waarmee ook een aantal niet-OECD-economieën gevolgd worden (China, India en Zuid-Afrika).

Volgens de laatste update doen vrouwen in Mexico meer dan 6 uur per dag onbetaald werk. Japanse mannen doen het minst onbetaald werk. Zweden heeft de kleinste kloof tussen mannen en vrouwen (170 min. resp. 220 min). In Nederland is deze tijd bijna 2,5 uur voor mannen en 3,75 uur voor vrouwen (zie het plaatje in de laatste verwijzing onder bronnen).

Waardering en beloning voor hetgeen we doen kan financieel zijn (salaris) en niet-financieel zijn. Een belangrijke niet-financiële beloningsvorm voor werknemers is doorlopende bijscholing met meekomende nieuwe ontplooiingskansen.
Wat we ontlenen aan werk gaat verder: zingeving, identiteit, erkenning, respect, eigen sociale gewaardeerdheid, een bepaalde status.

In de jaren 70 waren vrouwen bezorgd over het pink color effect. Dat wil zeggen dat zodra vrouwen een bepaald beroep gingen domineren dan zou de beloning die erbij hoorde gaan dalen. Of die bezorgdheid terecht is gebleken is me niet bekend. Inmiddels is het mooi dat steeds vaker mannen hun aandeel leveren in onbetaald werk in het huishouden, in de zorg voor kinderen, als ook in mantelzorgtaken. Misschien kunnen we allemaal trots zijn op het blue color effect van onbetaald werk. Gelijke beloning voor identiek werk; gelijke gewaardeerdheid voor onbetaald werk.

Dit was 50 jaar geleden ondenkbaar. Dat onze Nederlandse top-kandidaat in Europa hier een punt van maakt stemt hoopvol voor de toekomst, voor mannen en vrouwen.

- Mia Sol

Bronnen
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/47/loonverschil-tussen-mannen-en-vrouwen-iets-kleiner
https://www.oecd.org/gender/data/time-spent-in-unpaid-paid-and-total-work-by-sex.htm
https://www.ft.com/content/0c9f068c-711f-11e9-bf5c-6eeb837566c5

Sluiten
X Zoek