Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Vertragen, verstillen en opladen kan heel simpel zijn!

Door Moniek de Boer & Angelique van Dam

De wereld is hectisch. De zorg evenzo. Vanuit ons verlangen om mensen te helpen, draven we als arts stevig door. Meestal met veel voldoening, want we hebben een prachtig vak. Omdat we veel zorgen voor anderen brengt dat als risico dat ons hoofd makkelijk vol is: vol van alles wat er om ons heen gebeurt en alles wat we daar in gedachten mee moeten/willen/kunnen. Hoe zorgen we dat we voldoende opgeladen blijven om dit te kunnen blijven doen met veel plezier?

Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn: de natuur kan ons daarbij helpen. En die is overal aanwezig. In meer of mindere mate, afhankelijk waar je woont. Wel altijd te vinden.

Als het lukt om je eraan over te geven, kan de natuur helpen bij:

  • weten, dat we deel zijn van een groter geheel.
  • vertrouwen op het leven dat zich ontvouwt.
  • ervaren dat er voldoende energie beschikbaar is.

Een coachcliënt vertelde me dat zij enige jaren geleden op wonderbaarlijke wijze snel uit een hele zware burn-out is gekomen, door elke dag naar het bos te gaan. En in het bos te vertragen. Door niet alleen maar te kijken naar het bos, maar zich echt “over te geven aan het bos”. In Japan kennen ze dit al heel lang als officiële therapie: de ‘bosbaden’. Die zijn daar heel gebruikelijk.

Herman Hesse schreef in een prachtig gedicht over ‘Bomen’:

“…in hun kruinen ruist de wereld, hun wortels rusten in het eindeloze; alleen verliezen ze zich er niet in, ze streven met al hun levenskracht naar dat ene: vervulling van hun eigen innerlijke wet, de volgroeiing van hun eigen vorm, de wording van zichzelf…”

Stel je eens voor hoe het is om vanuit deze gedachten naar bomen te kijken en loop dan eens het bos in.

Probeer het eens: echt vertragen als je in de natuur bent en bewust aanwezig zijn. Zijn met wat je ziet, ruikt, proeft en ervaart. Pure mindfulness binnen handbereik. Vertragen, verstillen, opladen. Je hoofd wordt rustiger. Je verlaat het bos, de zee, de duinen of het park vol vertrouwen en opgeladen.

De stappen zijn:

  1. - Je verlaagt je tempo.
  2. - Je staat stil om te gronden: om ook jouw oorsprong en wortels in de aarde te voelen.
  3. - Je activeert je zintuigen: zien, ruiken, horen, voelen, proeven.
  4. - Je verbindt je met jouw innerlijke wijsheid, jouw innerlijke stilte die 1 geheel is met de grotere wijsheid van de natuur.

Zo kan je dit jaar opgeladen eindigen en bovendien geeft het ruimte voor reflectie aan dit eind van het jaar. Een goed moment om te reflecteren over: waar je tevreden/trots over bent in het afgelopen jaar, wat je denkt dat beter had gekund en wat je verlangens en je intentie(s) zijn voor het komende jaar. Hoe ga jij jouw Medisch Leiderschap vormgeven?

leiderschap 2
Sluiten
X Zoek