Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Wat is jouw cirkel van invloed?

Door Moniek de Boer & Angelique van Dam

De cirkels van controle, invloed en betrokkenheid van Stephen Covey zijn in deze tijd met veel onzekerheden relevanter dan ooit!

Wat verliezen we veel energie met zijn allen in klagen over zaken die in onze ‘circle of concern’ (cirkel van betrokkenheid) liggen. Zaken waar we geen of beperkt invloed op hebben. Je kunt je energie beter gebruiken! En daar is leiderschap voor nodig. Leiderschap om jouw focus te richten op jouw cirkel van invloed en van controle.

Leiderschap betekent, dat je je realiseert wat er allemaal in jouw cirkel van controle en cirkel van invloed zit. En dat je juist in díe twee cirkels het verschil kan maken. Wanneer je er bewust voor kiest om daar je aandacht op te richten, zullen je cirkels van controle en invloed groter worden en je ‘cirkel van concern’ kleiner.

Stel jezelf de volgende vragen:

 • Wat zit er in jouw cirkels van controle en invloed? Denk aan:
  - Zelfzorg- wat je eet, hoeveel je slaapt, hoe je ontspant, etc.
  - Welke boeken/artikelen je leest/schrijft.
  - Met welke mensen je omgaat.
  - Welke keuzes je dagelijks maakt in je werk.
  - Welke keuzes je dagelijks maakt in je privéleven.
  - Is de focus van je gedachten op de problemen of op de oplossingen?
 • Hoe bewust maak jij je keuzes in je cirkels van controle en invloed?
 • Wanneer verlies je energie in je ‘cirkel van betrokkenheid’?
 • Wat zou je uit die ‘cirkel van betrokkenheid’ naar je ‘cirkel van invloed’ kunnen halen door er op jouw manier invloed op te hebben?

Bewuster kiezen in deze drie cirkels van controle, invloed en betrokkenheid zal een positieve impact hebben op je energiemanagement. Bovendien zal je meer invloed kunnen hebben, dan je denkt! Je houding verandert van reactief naar proactief en je wordt daarmee een stuk creatiever.

Wij noemen dit medisch leiderschap: wanneer artsen bewuste keuzes maken en daardoor meer impact hebben op hun werkomgeving.

Medisch Leiderschap-juli-2020
Sluiten
X Zoek