Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Zielskracht of wilskracht?

Door: Angelique van Dam

Zielskracht of wilskracht

Vaak zorgt wat afstand er in de zomer voor, dat je bedenkt dat je een aantal zaken anders wil gaan doen. Dan heb je weer gevoeld, wat jouw ziel nodig heeft om goed te kunnen functioneren en te genieten van je werk en je leven als arts.

En dan…neemt de waan van de dag het vaak weer over en voor je het weet leef je vooral vanuit wilskracht en minder vanuit zielskracht.

Wilskracht is eindig en is afhankelijk van jouw energie niveau. Zielskracht kan eindeloos zijn, wanneer je het op de juiste manier voedt en verstevigt.

Je zielskracht helpt je om vanuit je innerlijke verlangen te leven. Wat is er voor jou belangrijk in je leven en in je werk? Wat geeft jouw voldoening? Wat geeft jou energie? Je kent wel die momenten dat je in flow bent en niet te stoppen in wat je doet. Dan handel je echt vanuit zielskracht.

Je hebt je wilskracht zeker ook nodig, bijvoorbeeld waar je discipline inzet, zoals in het vooruit plannen. Niet alleen in je werk, maar ook voor je ontspanning en sport en familietijd. In combinatie met een reële inschatting van je energieniveau. Maar helaas kan hier makkelijk een ‘moeten’ insluipen: waar saboteurs of innerlijke critici zich mee gaan bemoeien in je eigen gedachten. Dit kost veel energie.

Je zielskracht laat je bevlogen blijven en geeft je plezier en vertrouwen. Door bijvoorbeeld vanuit je kernwaarden bewust te kiezen hoe je iets wil doen. Denk aan kernwaarden als ‘zelfzorg’, ‘familie’, ‘avontuur’, ‘efficientie’ en ‘het verschil maken’.

Hieronder enkele voorbeelden van handelen vanuit wilskracht en vanuit zielskracht.

· Wilskracht

o Je discipline inzetten voor een ‘ik-verstevigende start’ van de dag. (beweging, meditatie, affirmatie, intentie zetten, etc)

o Je ratio gebruiken om vooruit te plannen voor de hele week: wanneer moet er pauze in de agenda? Wanneer plan je je administratie? Wanneer je sport/ontspanning?

o Een plan te maken voor wanneer je voelt, dat je je laat afbrengen van je voornemens.

o Van tevoren jouw manier bedenken om in het moment nadenktijd te claimen, als je ergens ‘ja’ op wil zeggen, terwijl je eerst wil aanvoelen of het past.

· Zielskracht

o Beslissen welke van je kernwaarden je leidend wil laten zijn, de komende tijd.

o De dag starten met een intentie voor die dag, waar je blij van wordt.

o Een metafoor bedenken voor je verlangen, zodat je jezelf kan herinneren: een tekening, een liedje, een spreuk, een beeld in je hoofd, een plaatje, een moodboard, etc.

o Het oefenen van dankbaarheid voor wat er al is. Dat opent je ziel.

Benut de energie die je in de zomer hebt opgedaan om jouw zielskracht te blijven voeden en in te zetten naast je wilskracht. Gun jezelf een moment van reflectie hoe je dat het beste kan doen. Wat voor jou het beste werkt.

In onze tweedaagse bezinning en in onze eendaagse ‘vind je WHY’ staan we expliciet stil bij het voeden van jouw zielskracht. We betrekken daarbij ook de natuur op de prachtige locatie de Hoorneboeg in het centrum van het land. En je krijgt inspiratie voor je ziel, je hart, je lijf en je brein. Je werkt individueel, in kleine groepjes en met de hele groep van artsen uit verschillende disciplines. Je gaat naar huis met tastbare handvatten om het anders te gaan doen.

· Onze tweedaagse bezinning

o 28 en 29 sept 2023

o Opladen, vertragen en verbinden met wat belangrijk is voor jou!

o Inzicht in je energieniveau en hoe balans te houden

o Echt even afstand creëren van de dagelijkse waan van de dag

o 10 PE punten

o Klik hier voor meer informatie

· Eendaagse scholing: ‘Vind jouw why’

o 22 november 2023

o Krijg helderheid over de richting van je professionele leven

o Leer wat jou drijft

o 6 PE punten

o Klik hier voor meer informatie

Eerdere deelnemers:

“Echt verdiepend, bewustwording op een diepere laag en je lijf ‘mee’!” (huisarts)

“Hierdoor kan ik rust vinden in mijn dagelijkse werk, zonder me te laten beïnvloeden door irritaties.”(revalidatiearts)

“Ik heb nu meer duidelijkheid over mijn toekomstplannen, dromen en verlangen.” (gyneacoloog)

“Mooie afwisseling van werkvormen.” (huisarts)

Wil je meer weten over zielskracht en wilskracht of over nascholingen van MPOWR dan kan je Angelique van Dam bellen: 06-24705672.

Sluiten
X Zoek