Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Leiderschap vraagt om BLEZ

Door Moniek de Boer

k heb het gevoel al jaren met een masker rond te lopen. Dat zei een deelneemster van de nascholing Wise Doctors – hoe verder? Ik schreef daar een stukje over op LinkedIn.

We kunnen een masker opzetten naar de buitenwereld, maar ben je je ervan bewust dat je ook een masker opzet naar je binnenwereld? Je hoofd kan zo druk zijn met oordelen, met bevragen van jezelf, met zeggen ‘doe dat nu maar niet’ of ‘je hebt jezelf voor gek gezet’. Die hele drukke babbelbox in je hoofd. Heb je weleens opgemerkt hoe druk het kan zijn in je hoofd terwijl je onder de douche staat of op de fiets zit?

Het is deze babbelbox die het masker naar je binnenwereld creëert. Want door deze stem – die vaak luid en niet te negeren aanwezig is – hoor je niet meer de zachte stem van je hart. De stem die aangeeft wat echt belangrijk voor je is: de stem die maakt dat je hiervoor durft te gaan kiezen.

De babbelbox in je hoofd is het masker die jou ‘beschermt’ tegen wat de buitenwereld van je zou kunnen vinden, die jou beschermt tegen je hoofd boven het maaiveld uitsteken, die jou beschermt tegen anders zijn of raar doen. Wat je helaas niet doorhebt is dat je steeds een stukje van jezelf en wie je wilt zijn of wat je wilt doen wegdrijft, omdat je de stem van je hart niet meer hoort.

Een hele mooie manier om die zacht fluisterende stem van je hart beter te horen is een oefening van het Heartmath Institute (Inc).

Bedenk op welke vraag je een antwoord wilt. Adem dan iets rustiger en langzamer, ongeveer vier tellen in en vier tellen uit. Leg dan je linkerhand onderaan je borstbeen en stel je voor dat je adem op die plek naar binnen en naar buiten gaat. Roep dan in jezelf een gevoel op van dankbaarheid of liefde en laat dat door je hele lichaam stromen. Dit hoeft niet een directe relatie met je vraag te hebben. Als je dit gevoel helemaal door je lichaam hebt verspreid stel je vraag dan nog eens en luister dan eens wat de zachte stem van je hart te zeggen heeft. Deze stem geeft aan wat je echt wilt.

Door iedere keer een stukje van je hart te horen en daar kleine acties aan te verbinden zal je steeds meer het leven gaan leiden wat bij je past. En het artsenvak gaan invullen op een manier die bij jou en in je leven past! Wil je hier ook mee aan de slag? Op 5 oktober start de volgende nascholing: www.wisedoctors.nl- Moniek de Boer

Leiderschap vraagt om BLEZ
blez
Sluiten
X Zoek