Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Aletta Jacobsprijs 2022 uitgereikt aan Rebecca Gomperts

woensdag 9 maart 2022

Rebecca Gomperts heeft op Internationale Vrouwendag (red. 8 maart 2022), de Aletta Jacobsprijs van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) ontvangen. Met haar organisaties Women on Waves, Women on Web en Aid Access heeft ze abortus in verschillende landen hoog op de politieke agenda gekregen. Ze heeft ertoe bijgedragen dat vrouwen die ongewenst zwanger zijn, maar in hun eigen land geen toegang hebben tot abortuszorg of waar abortus strafbaar is, toegang krijgen tot medicatie om een zwangerschap in een vroeg stadium af te breken.

Rebecca zette zich na haar studie geneeskunde altijd in voor een betere wereld. Eerst als scheepsarts en milieuactiviste op een schip van Greenpeace, waarbij ze al reizend geraakt werd door de schrijnende verhalen van vrouwen die ongewenst zwanger waren geraakt. Deze vrouwen hadden geen toegang tot anticonceptie en waren aangewezen op illegale en onveilige praktijken.

Dit was een van de aanleidingen voor Rebecca om zich in te zetten voor veilige abortus. In 1999 richt ze Women on Waves op. Samen met een team biedt zij vrouwen hulp die ongewenst zwanger zijn en met medicatie veilig hun zwangerschap kunnen afbreken. Naast medicatie (de zogenaamde abortuspil) zorgt Women on Waves ook voor informatie, trainingen en anticonceptiemiddelen. De hulpverlening is innovatief en baanbrekend. Via telecommunicatie krijgen vrouwen online een consult en kunnen hiermee zelf regie nemen over hun lichaam en de afbreking van een zwangerschap. Hiermee zijn meer dan een miljoen meisjes en vrouwen geholpen in nood.

Rebecca treedt met de Aletta Jacobsprijs in de voetsporen van strijdbare vrouwen en is een rolmodel voor veel vrouwen. Ze is voor de “duvel niet bang” en blijft strijden voor vrouwenemancipatie, toegang tot veilige medische zorg via de abortuspil en empowerment van vrouwen zelf.

Elke twee jaar wordt de Aletta Jacobsprijs uitgereikt. De prijs is vernoemd naar de eerste vrouwelijke student, Aletta Jacobs (1854-1929). Aletta zette zich in voor vrouwen emancipatie en was de eerste vrouwelijke student die geneeskunde studeerde. Ze vervulde een belangrijke voortrekkersfunctie. Ze had zich verdiept in het vrouwelijk lichaam en zette zich ook in voor reproductieve gezondheid en anticonceptie voor vrouwen. De Aletta Jacobsprijs is meerdere malen uitgereikt o.a. aan Els Borst, Hedy D’Ancona en Lilianne Ploumen.

College Tour: Rebecca Gomperts

Abortus-voorvechter Rebecca Comperts was maandag 7 maart de eregast tijdens een College Tour in het Academiegebouw in Groningen. De winnaar van de Aletta Jacobs Prijs 2022 werd geïnterviewd door prof. dr. Angela Maas van het Radboud UMC in Nijmegen.

Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten
X Zoek