Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Artsen vaker doelwit van intimidatie en treiterij

maandag 17 september 2018

Artsen hebben in toenemende mate te maken met intimidatie door patiënten of andere externe ‘klanten’. Liefst 60 procent van de artsen in loondienst is minstens één keer of vaker blootgesteld aan zogenoemd ‘extern ongewenst gedrag’; dat is een stijging ten opzichte van het jaar ervoor toen 48 procent daarvan last had.

Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), die jaarlijks wordt uitgevoerd door TNO en CBS onder ruim 41 duizend werknemers. Op verzoek van Medisch Contact heeft TNO speciaal de artsen onder geënquêteerden eruit gelicht. Omdat de NEA over werknemers gaat, betreft het louter artsen in dienstverband.

Het gaat bij extern ongewenst gedrag om schelden, pesten, treiterijen, intimidatie. Met name vrouwelijke artsen (65,5%) hebben last van dergelijke agressie door patiënten, familie van patiënten of andere mensen van ‘buiten’ de instelling. Maar ook de helft van de mannelijke artsen heeft hier voorgaand jaar mee te maken gehad. TNO-onderzoeker Wendela Hooftman, projectleider van de NEA, noemt de stijging van het aantal artsen dat deze incidenten meldt opvallend. [...]

Lees het volledige bericht op www.medischcontact.nl
Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten
X Zoek