Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Bijwerkingen pillen tonen schokkende verschillen tussen mannen en vrouwen: ‘blinde vlek’

maandag 8 april 2019

Corrie Hermannprijs winnares 2019 in het nieuws:
Bron AD.nl

Vrouwen en mannen reageren anders op medicijnen en vooral op de bijwerkingen. Gek genoeg krijgen we meestal toch dezelfde pillen en doseringen. Dat kan anders, is de missie van apotheker en onderzoeker dr. Loes Visser (50).

Loes Visser geeft een schokkend voorbeeld. ,,In Amerika viel het grote aantal ongelukken op waarbij vooral 's ochtends opvallend veel vrouwen betrokken waren. Die vrouwen bleken het slaapmiddel zolpidem in hun lichaam te hebben. Het middel werd standaard voorgeschreven in de dosering van 10 milligram. Door die ongelukken kwam uit dat die dosering voor veel vrouwen te hoog was. Nu zijn er in Amerika roze potjes van 5 mg en blauwe potjes met 10 mg.”

Het mag dan een goed voorbeeld zijn van het verschil in werking en bijwerking van geneesmiddelen op mannen en vrouwen, die roze en blauwe potjes raken aan een punt waarvan dr. Loes Visser liever wegblijft. De gelauwerde apotheker van het HagaZiekenhuis en klinisch epidemioloog aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam is bang voor ridiculisering van het onderwerp. ,,Zodat het kan worden weggezet als 'ach, die vrouwen hebben weer wat'.”

Lees het volledige artikel op www.ad.nl
Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten
X Zoek