Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Canadese Geriater: ‘Let op de oudere vrouwelijke patiënt’

donderdag 26 oktober 2017

door: Marieke van Twillert

Cara Tannenbaum, Canadees geriater en pleitbezorger van gendersensitieve gezondheidszorg, vraagt aandacht voor de groeiende groep oudere vrouwen. ‘Niemand test op oudere vrouwen voordat een medicijn op de markt komt.’

De Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA sommeerde in 2013 producenten van slaapmiddelen op basis van zolpidem de bijsluiter aan te passen: de aanbevolen dosis voor vrouwen moest worden gehalveerd. Vooral vrouwen kampten de ochtend nadat ze het slaapmiddel hadden gebruikt met slaperigheid en concentratiestoornissen, met bijkomende risico’s.

En ‘farmaceutische voorloper’ Nocdurna, een medicijn dat op de nieren werkt, vermeldt op de Amerikaanse bijsluiter twee verschillende doseringen. Voor mannen 50 μg, voor vrouwen 25 μg.

Cara Tannenbaum noemde deze voorbeelden op het vorige week gehouden congres Gender & Gezondheid van Women Inc.

Ze gaf daarbij aan dat het belang van gendersensitief medicijnonderzoek de afgelopen jaren geleidelijk is doorgedrongen in de medische wereld, bij beleidsmakers en – langzamer – bij de farmaceutische industrie.

Tannenbaum zegt het nog maar eens: vrouwen hebben tweemaal meer last van bijwerkingen dan mannen. Dat komt omdat de meeste medicijnen nog altijd getest zijn op mannelijke proefdieren en -personen. ‘Minder dan 5 procent van de bijsluiters is aangepast op vrouwenlichamen’, schat Tannenbaum, tevens wetenschappelijk directeur van het Canadese Institute of Gender and Health.

Sinds haar aanstelling in 2015 heeft ze bereikt dat er gerichte aandacht is voor gendersensitieve zorg bij de Canadese overheid. Daarnaast heeft een zogenoemde gender champion zitting in het panel dat richtlijnen schrijft voor ST-Elevatie Myocard Infarct (STEMI), de meest voorkomende hartaanval. Deze gender champion, een arts, heeft als voornaamste taak vragen te stellen: in hoeverre is hier gedifferentieerd onderzoek naar gedaan, geldt dit ook voor vrouwen?

Lees het volledige artikel op www.medischcontact.nl.

Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten
X Zoek