Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

CBS: Voor het eerst meer vrouwelijke dan mannelijke huisartsen

dinsdag 14 juli 2020

Vrouwen zouden het contact met patiënten en de flexibiliteit van het huisartsenvak waarderen. Al klinkt ook de waarschuwing om die kwaliteiten niet alleen aan vrouwen toe te schrijven.

Voor het eerst meldt het CBS meer vrouwelijke dan mannelijke huisartsen. Grofweg zes van de tien huisartsen was eind 2018 vrouw (58 procent). Dat komt vooral doordat veel mannelijke huisartsen met pensioen gaan, terwijl tegelijkertijd meer vrouwen dan mannen afstuderen van de huisartsenopleiding.

De huisartsenwereld is lang een mannenwereld geweest, weet huisarts Katinka Dirken-Heukensfeldt Jansen (62). “Toen ik begon was ik de tweede vrouwelijke huisarts in Tilburg”, zegt ze. “Ik heb alle fases meegemaakt.” Volgens Dirken-Heukensfeldt Jansen, ook bestuurslid van de Landelijke huisartsen opleiders vereniging (LHOV), is de huisartsenopleiding populair onder vrouwen omdat de nadruk in het vak sterk ligt op contact met patiënten. “Dat was niet zo toen ik begon. Na twee jaar werken dacht ik dat ik een beetje gek was.”

Lees het volledige bericht op www.trouw.nl
Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten
X Zoek