Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Finland maakt partnerverlof even lang als zwangerschapsverlof

donderdag 6 februari 2020

Finland stelt de duur van het betaalde partnerverlof naar boven bij en maakt het even lang als het zwangerschapsverlof. Dat heeft de regering van het land, die het een "radicale hervorming" noemt, woensdag aangekondigd.

Het partnerverlof wordt hiermee verlengd tot bijna zeven maanden - bijna het dubbele van de bestaande regeling. Van die maanden kan door de partner overigens wel de helft van de dagen worden 'gedoneerd' om het zwangerschapsverlof te verlengen.

Het doel van de maatregel is onder meer om gendergelijkheid te bevorderen. Zo zorgt een langer partnerverlof voor een eerlijkere verdeling van zorgtaken. Dat zou uiteindelijk ook zijn uitwerking hebben op gelijke beloning voor gelijk werk, zegt minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Aino-Kaisa Pekonen.

Vooral vrouwen zijn van oudsher langer uit de running na het krijgen van een kind, en gaan nadien ook vaker minder werken, wat allebei een negatieve invloed heeft op het loon van vrouwen. Door een gelijkere verdeling, zou dit effect kleiner worden of mogelijk zelfs verdwijnen.

Lees het volledige bericht op NU.nl
Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten
X Zoek