Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Gesprek met KNMG voorzitter René Héman

maandag 10 april 2017

door Sylvia Buis

Ons kennismakingsgesprek nieuwe voorzitter van de KNMG, René Héman was natuurlijk bedoeld om met hem te praten over specifieke 'vrouwen' thema's. Volgens Héman is de KNMG daar nu niet specifiek mee bezig. Zo beschouwt men de toename van het aantal vrouwelijke medisch studenten en artsen als een gegeven. Wel heeft de KNMG een project gelanceerd om meer aandacht voor gender in de vervolgopleidingen te krijgen, en verder heeft men in de herregistratie eisen voor basisartsen ook geprobeerd aandacht te geven aan parttime werken en zwangerschapsverlof (aan dit punt heeft de VNVA ook bijgedragen).

Aangezien de KNMG er niet is voor arbeidsvoorwaarden is het aan de verschillende wetenschappelijke en vertegenwoordigende organisaties om thema's als zwangerschaps- en ouderschapsvervanging aan de orde te stellen. Wel hebben we het probleem van de jonge klaren nog eens genoemd, evenals de moeite die afgestudeerde artsen hebben om in opleiding te komen, waarbij we vooral aandacht vragen voor de 'allochtone' vrouwelijke basisartsen. Hoewel cijfers ontbreken krijgen we signalen dat de doorstroom in specialisatie (nog) beperkt is. Ook hebben we aangeboden dat veel leden binnen de VNVA zijn met expertise in onder andere gender gerelateerde thema's, en dat de KNMG ons daar ook voor kan benaderen.

Gemeenschappelijk is het probleem om actieve leden te vinden om de vereniging 'gezicht' te geven. Dit is een landelijk probleem; iedereen heeft zijn of haar handen vol met werk, werkgerelateerde en privé activiteiten waardoor het lastig is om mensen te vinden die zich langdurig committeren aan besturen etc. Met een road show 'optimaal functioneren' probeert de KNMG de komende tijd regionaal artsen te activeren om met elkaar in gesprek te gaan. Juist omdat dit thema ons als VNVA ook raakt, zou het interessant zijn om op regionaal niveau eens te kijken naar samenwerking.

Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten
X Zoek