Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Het Hilly De Roever-Bonnetfonds en alledaagse klachten

dinsdag 24 april 2018

De belangstelling voor alledaagse klachten is in de geneeskunde vaak omgekeerd evenredig met de frequentie ervan. Zo hebben veel vrouwen in de vruchtbare leeftijd premenstruele klachten. Gelukkig hoeft niet iedereen behandeld te worden, maar er is in de praktijk wel vraag naar.

Dat blijkt wel uit twee aanvragen bij ons fonds die gelukkig ook gehonoreerd konden worden. Christien Klein heeft geprobeerd een internationaal gerandomiseerd onderzoek op te zetten naar een semi-individuele homeopathische behandeling. Dat bleek in de praktijk te stuiten op wettelijke obstakels in Duitsland. In Zweden liep het ook moeizaam. Voorlopig is er nu een Nederlandse Pilot verricht onder 60 vrouwen. In dit onderzoek is er gebruik gemaakt van een onderzoeksgroep en een controlegroep. Voor zover de resultaten konden worden geanalyseerd blijken welbevinden en dagboekscores te wijzen op een verbetering in de behandelde groep. Zie de samenvatting en het artikel op de website.

Hoe je ook over homeopathie denkt: als je wilt weten of iets werkt moet je goed onderzoek doen. Dat is hier het geval, maar een significant verband betekent nog geen oorzakelijke verklaring. Zo lang we niet weten hoe de verbetering tot stand komt zou ik willen concluderen dat het wel helpt, maar niet werkt.

Naast dit onderzoek loopt het onderzoek van Marijke Labots over PMS in de beleving van patiënten, de mening en werkwijze van huisartsen bij patiënten met PMS. We kijken reikhalzend uit naar de resultaten en wellicht komen we een stapje dichter bij het oplossen van dit voor veel jonge vrouwen lastige probleem.

Het Hilly de Roever-Bonnetfonds heeft bescheiden financiële middelen. Onlangs is een bijdrage toegezegd aan Judith Adam, die als nucleair geneeskundige onderzoek doet naar de mogelijkheid om lymfeklieren eerder zichtbaar te maken bij baarmoederhalskanker.

Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten
X Zoek