Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Huiskamermeeting 'Ook leuke meisjes worden vijftig'.

dinsdag 25 mei 2021

Ook leuke meisjes worden vijftig.

Moeten we het er echt over hebben? De overgang? Ja! Meer dan een miljoen vrouwen in Nederland hebben ermee te maken en het leeuwendeel heeft er (veel) last van. Er is veel ziekteverzuim rond gynaecologische en hormonale klachten.

Uro-Gynaecoloog dr. Manon Kerkhof wil korte metten maken met het taboe op de overgang, want daardoor belanden veel vrouwen onterecht in de ziektewet met het stempel 'burn-out'.

Hoe zou het komen dat er dikwijls lacherig wordt gereageerd op de overgang? Manon Kerkhof pleit voor het serieus nemen van de overgang! Hormonale veranderingen zijn onontkoombaar, net als veroudering. Of je het nou leuk vindt of niet. In de overgang nemen de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron af. En dit doet iets met je.

Hoe kunnen vrouwen worden geholpen?

Manon Kerkhof kwam in haar werk heel vaak tegen dat “standaard” gynaecologische zorg voor vrouwen vaak tekort schoot.

Daarom richtte zij met veel passie en energie in 2017 een expertisecentrum voor vrouwen op: “Curilion”. Door meer tijd en aandacht te besteden bij de intake en alle klachten zowel op fysiek als mentaal gebied te inventariseren kan een compleet behandelplan worden opgesteld. Samen met andere medisch op het gebied van gynaecologie, urologie, proctochirurgie, seksuologie, bekkenfysiotherapie en voeding kan ook aan vrouwen in de overgang laagdrempelig zorg op maat geboden worden.

Rond de overgang zijn veel taboes en misverstanden. Ook is er onvoldoende kennis over behandelingsmethoden, effecten van leefstijl en de voor en nadelen en risico’s van hormoontherapie. Goed naar luisteren naar wat de vrouwen nodig hebben en hoe ze geholpen kunnen worden staat centraal voor deze kliniek! Er is meer mogelijk dan in het algemeen gedacht wordt.

Gelukkig komt er de laatste jaren meer aandacht voor de overgang, maar we zijn er nog lang niet.

Als VNVA nodigen we u graag uit voor deze huiskamerbijeenkomst op donderdag 24 juni 2021 online met deze bevlogen collega Manon Kerkhof: over vrouwen, carrière en hormonen.

Manon Kerkhof is uro-gynaecoloog bij Curilion en is een van de slechts 28 geregistreerde subspecialisten in Nederland. Zij promoveerde in 2014 op basaal wetenschappelijk onderzoek naar weefselregeneratie van bindweefsel van de bekkenbodem bij vaginale verzakking. Deze onderzoekslijn zette zij voort in het Radboud Institute of Molecular Life Sciences. In 2017 startte zij met Curilion, een door het Ministerie van VWS erkend Zelfstandig Behandel Centrum voor vrouwenzorg. Ze is een van de auteurs van het recent verschenen en goed ontvangen boek Ook leuke meisjes worden vijftig.

Datum: donderdag 24 juni 2021
Tijdstip: 20:00 uur - 21:30 uur
Locatie: Online via MS Teams

Huiskamermeeting 'Ook leuke meisjes worden vijftig'.
images
Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten
X Zoek