Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Hulp gevraagd bij onderzoek van twee nieuwe VNVA leden

maandag 23 oktober 2023
nieuwe leden

Esther Speksnijder (arts-onderzoeker) en Suzanne Sheil (laatstejaars co-assistent)

Wij zijn Esther Speksnijder en Suzanne Sheil, beiden nieuw lid van de VNVA. Wij werken samen in het AMC, als jonge vrouwen, aan de zogenaamde “REBEL”-studie, op het gebied van preventie van osteoporose tijdens en na de overgang.

De overgang is een natuurlijk proces in het leven van vrijwel iedere vrouw. Toch heerst er nog steeds een stigma rondom dit onderwerp en de klachten die eruit voortvloeien. Tegelijkertijd zien wij dat er een tekort is aan kennis over het verhoogde risico op veelvoorkomende aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes en osteoporose na de overgang. Daarom vinden wij het belangrijk om onderzoek te doen naar dit onderwerp. Er is te weinig kennis over hoe we deze aandoeningen effectief kunnen behandelen en voorkomen na de overgang.

Een voorbeeld van een preventieve behandeling voor osteoporose is hormoontherapie met oestrogeen. Uit onderzoek is gebleken dat de fluctuaties van botaanmaak en botafbraak synchroon lopen met de menstruatiecyclus. Ook weten we dat kortdurende behandeling met oestrogeen de botaanmaak doet toenemen, terwijl langdurige oestrogeensuppletie de botaanmaak doet afnemen. Wij onderzoeken daarom het effect van ritmische toediening van hormoontherapie met oestrogeen op de botstofwisseling.

Hier zoeken wij nog gezonde deelnemers in de overgang voor! Meer informatie over dit onderzoek is te vinden op: De REBEL-studie is begonnen! Wij zoeken deelnemers! – MenoPause Consortium. Wil jij als arts die patiënten binnen onze doelgroep ziet meer voor ons betekenen? Stuur een mailtje naar div1-rebelstudie@amsterdamumc.nl en verwijs potentiële deelnemers naar de bovenstaande link.

Hopelijk dragen wij met deze studie ons steentje bij aan vrouw-specifiek onderzoek. Wij zijn benieuwd wat ons lidmaatschap aan de VNVA ons gaat brengen!

Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten
X Zoek