Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Kort geding: abortuspil per post tijdens COVID-19 maatregelen

donderdag 7 mei 2020

Op 10 april vond het kort geding van Trix (alias) tegen de Staat omdat zij momenteel ongewenst zwanger is, maar haar huis niet uit kan vanwege COVID19. Trix is een alleenstaande moeder met een dochter met COVID19 verschijnselen, en kan daarom het huis niet uit als zij de richtlijnen van de overheid opvolgt.

De zaak van Trix wordt gesteund door Bureau Clara Wichmann en Women on Waves. Zij krijgen meerdere van dit soort berichten. Een andere vrouw die op het laatste moment niet durfde te procederen zit in een onveilige thuissituatie met een partner die niet weet dat zij zwanger is en ze heeft geen cover, zoals wegblijven vanwege werk, om alsnog naar de kliniek te gaan. Een andere dame woont op een waddeneiland en zou nu 4 uur moeten reizen om naar een abortuskliniek te gaan.

Alle drie de genoemde vrouwen willen hun zwangerschap binnen het eerste trimester middels de abortuspil afbreken. Uitgebreid wetenschappelijk onderzoek heeft al aangetoond dat dit een veilige manier van het afbreken van een zwangerschap is. In Engeland en Ierland is het vanwege de COVID-19 crisis nu ook mogelijk om op deze manier abortushulp te verstrekken. The Royal College of Obstetricians and Gynaecologists (RCOG) heeft een speciale richtlijn voor abortus hulpverlening in tijden van Corona gemaakt met de nadruk op de veiligheid en mogelijkheden van het gebruik telemedine zonder bezoek aan een kliniek.

Lees het oordeel van de rechtbank op www.clara-wichmann.nl

Beeld van de situatie in Nederland als aanvullende toelichting vanuit de visie van het Nederlands Genootschap voor Abortusartsen (NGvA)

Het abortusrecht staat recht overeind

In Nederland behoort de abortushulpverlening tot medisch noodzakelijke zorg, ook in deze corona-crisis. Dit betekent dat de abortushulpverleners aan het werk zijn en de klinieken open zijn. De missie van het Nederlands Genootschap van Abortusartsen (NGvA) is het garanderen van veilige, zorgvuldige en professionele abortushulpverlening, ook in tijden als deze.

Lees de aanvullende toelichting vanuit de visie van het Nederlands Genootschap voor Abortusartsen (NGvA)
Lees de reactie van VNVA-lid en gynaecoloog Marian Mourits
Lees de reactie van Mirjam Apperloo, gynaecoloog
Berichtgeving vanuit de VNVA door VNVA voorzitter, Lydia Ketting-Stroet
Informatie Advies European Women’s Lobby, Essa Reijmers
Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten
X Zoek